Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom groentechips helemaal niet beter zijn dan gewone chips

Groentechips lijken een gezond(er) alternatief voor gewone chips, maar het tegendeel blijkt waar. Voedingsexperts waarschuwen dat er eigenlijk helemaal niets gezond is aan groentechips. 

Je denkt misschien dat je op pure groente aan het knabbelen bent, maar een zakje groentechips bestaat maar voor 65% uit groente. De rest is olie en zout. “Als voedsel in een zakje zit, zit er bijna gegarandeerd zonnebloemolie in. En dat is niet een goed ding”, zegt voedingsdeskundige Yuri Elkaim tegenover US News.

Advertentie

Vetzuren
Zonnebloemolie bevat veel omega 6-vetzuren en hoewel je die vetzuren nodig hebt, krijgen de meeste mensen er veel te veel van binnen. Te veel omega-6 wordt in verband gebracht met onder meer obesitas, hartziekten en alzheimer.

Aardappelen of groente
En dat is lang niet het enige. Ook onze voedingsexpert Wendy Walrabenstein waarschuwt voor het eten van groentechips. “Mensen krijgen namelijk het idee dat het ‘gezond’ is en eten er naar hartenlust van. De realiteit is echter minder rooskleurig: groentechips zijn net zo ongezond als aardappelchips. Immers, aardappelen zijn ook niet ongezond, maar als je er patat of nog erger, chips van maakt, dan wordt het wel ongezond. Met groenten is het niet anders: de enorme hoeveelheid vet en zout die aan het kleine beetje aardappelen of groenten wordt toegevoegd, maakt chips tot junkfood”, legt ze uit.

Caloriebom
Doordat er vet, suiker en zout aan chips worden toegevoegd, ontstaat een ongezonde caloriebom. “Vergelijk bijvoorbeeld eens chips met rauwe wortel. In 200 gram wortel zitten ongeveer 70 kcal, net zoveel als in 1 hap chips (15 gram is 80 kcal).”

Wendy tipt dan ook om te snacken op wortels in plaats van groentechips. “Krijg je ook nog eens lekker veel vezels binnen, die vullen de maag veel beter. En een beetje humusdip erbij mag best.”

groente Wendy Walrabenstein is diëtist/voedingsdeskundige en auteur van ‘Food Body Mind’. Dit boek helpt jou een eigen plan te maken voor een gezond & lekker leven. Wil jij fysiek én mentaal gezond zijn en blijven? Bestel dan hier het boekLees ook haar blog.

De beste artikelen iedere week in je mailbox? Abonneer je op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Readers Digest. Beeld: iStock

Schrijver Hugo Borst: “Durfde je eindelijk een 1,5-meter-terras op?”

Hugo en Iris - Libelle

Hugo Borst (57) en Iris Koppe (35) zijn beiden schrijvers, maar daar houdt de gelijkenis wel op. Toch zijn ze vrienden en gaan ze geen onderwerp uit de weg. Over oud worden, sex, politiek, corona en meer: Hugo en Iris stellen brutale vragen én geven openhartig antwoord. 

I: Jij bent toch getrouwd?
H: Jazeker, 24 kilo geleden.
I: Hoelang al?
H: Het was 1988.
I: Neeeee. Toen was ik 3.

H: Eh, waar wil je naartoe? Goed nieuws? Ben je ten huwelijk gevraagd?
I: Niet zo snel. Ik heb koppijn vandaag, Hugo, kóppijn.
H: Wat heeft dat met trouwen te maken? Oh, wacht even

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien