Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Heb je vaak een slecht humeur? Misschien ligt het wel aan je darmen

Soms heb je van die dagen dat alles, maar dan ook alles tegenzit. Je bent heel snel op je tenen getrapt en reageert over chagrijnig op. Je hebt alleen geen idee waardoor dat komt. Heb je weleens gedacht aan je darmen?

Je kunt namelijk een slecht humeur krijgen als je voedingspatroon niet helemaal goed is en je last hebt van je darmen.

Advertentie

Tweede brein
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar je buik en hersenen meer met elkaar te maken dan je in eerste instantie zou denken. Je buik wordt zelfs het tweede brein genoemd. Het zenuwstelsel van de spijsvertering, ook wel het enterische zenuwstelsel genoemd, verstuurt signalen tussen je hersenen en je darmen. Wanneer je darmen niet tevreden zijn, is je hoofd dat ook niet.

Ongezond
Wanneer je een paar dagen ongezond hebt gegeten, kunnen je darmen daar veel last van hebben. Dit signaal wordt automatisch naar je hersenen gestuurd, waardoor ook je humeur verandert. Na een weekendje vol patat, pizza en ijs kun je maandagochtend dus zomaar met een slecht humeur opstaan. Let op: ook van stress kunnen je darmen onrustig worden.

Depressie
Een groep onderzoekers probeerden te achterhalen of er een verband bestaat tussen je humeur, depressie gevoelens en darmgezondheid. Ze hebben dit onderzocht door patiënten met een prikkelbaar darmsyndroom en depressie te bestuderen om te zien of probiotica en een verbeterde darmgezondheid hun depressie kon verlichten.
Uit de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology, blijkt dat de proefpersonen die probiotica kregen toegediend, maar liefst 2 keer minder last hadden van hun depressie dan de deelnemers die een placebo namen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien