Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Dit is waarom je van heet douchen ziek kunt worden

Je stapt onder de douche en draait de temperatuur eens goed hoog op. Je voelt het heerlijke, warme water over je heen stromen en ontspant. Helaas schijnt dit niet zo goed voor je te zijn. Wie dit te vaak doet loopt namelijk het risico om sneller ziek te worden.

Uit onderzoeken blijkt dat wanneer jij je regelmatig blootstelt aan warm tot heet water, dat een negatieve gevolgen kan hebben.

Advertentie

Van heet douchen naar droge huid

Wie denkt dat regelmatig douchen goed is voor de gezondheid van jouw lichaam, komt van een koude kermis thuis. Bij elke douchebeurt spoel je de goede bacteriën en verzachtende oliën van je lichaam af. Alsof dat nog niet genoeg was zorgt warm water er ook voor dat jouw huid sneller droog wordt. Een droge huid heeft barstjes en dat is voor de slechte bacteriën een ideale plek om jouw lichaam binnen te dringen. Infecties kunnen daar het gevolg van zijn. Daarom hebben mensen met een dunne en droge huid vaker kans op gezondheidsproblemen.

Kans op huidinfecties

Er is meer. Het hete water uit jouw douchekop zorgt niet alleen voor gezondheidsrisico’s. Ook jouw zeep heeft hier een hand in. Universitair docent dermatologie aan de George Washington University, dr. C. Brandon vertelt dat je vooral de antibacteriële reinigingsmiddelen beter in het schap kunt laten liggen. Hierdoor spoelen niet alleen de slechte bacterien, maar ook de goede en natuurlijke oliën van jouw lijf af. En juist die heb je nodig voor het behoudt van een gezond immuunsysteem. Gebruik je het wel dan is de kans op allergieën en huidinfecties groter.

Duizelig raken

Maar naast dat het hete water slecht is voor je huid kan het ook nog eens zorgen voor duizeligheid. Door de warmte gaan de vaten in je huid openstaan. In plaats van dat er bloed naar je huid wordt gepompt moet je hart nu opeens hard pompen om ook bloed naar je hersenen en aders te krijgen. Daarnaast staan we meestal onder de douche. Daardoor krijgt je hart het druk met allerlei zaken. Als dat alles te langzaam gaat kun je dus duizelig worden of zelfs onwel raken. En dat alles alleen maar door die hete straal.

Douche een keer per week

Vaak douchen we (bijna) elke dag. Soms misschien wel twee keer per dag. Maar huidspecialisten raden aan om niet vaker dan een keer per week te douchen. Mocht je toch elke dag willen douchen, doe dit dan alleen met water. Dit heeft een neutrale pH-waarde en daarvan droogt je huid minder uit dan van douchegels. Wil je starten met minder douchen, maar wil je je ook fris blijven voelen, was jezelf dan met een nat washandje. Dit geldt vooral voor de oksels en schaamstreek.

Ga voor geurloze badgels

Kun jij die douchegels niet gedag zeggen? Koop en gebruik dan degene die geur- en kleurloos is, en het liefst zo min mogelijk schuimt. Daarnaast is het nemen van een douche beter voor je huid dan een bad. Urenlang badderen in baden vol schuim drogen de huid nog meer uit. Iedereen kent de opgezwollen en gerimpelde vingertoppen wel; door te lang in het bad te liggen wordt de huidbarrière weggewassen en verschrompeld de opperhuid.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bekijk hier waarom het een goed idee is om koud te gaan douchen:

Bron: Gezondheidsnet. Nu.nl. Beeld: iStock.

Lees meer

Igone de Jongh: “Door Thijs leer ik om niet in paniek te raken”

Igone de Jongh Libelle

Met haar afscheid van Het Nationale Ballet had danseres Igone de Jongh (41) een helder doel voor ogen: minder keurslijf, meer vrijheid. “Het is zo lekker om zélf mijn keuzes te kunnen maken.”

Het is een van die tropische dagen in augustus en door de straten blaast een snikhete wind, maar in het hotel waar we hebben afgesproken is het heerlijk koel. Toch vraagt danseres Igone de Jongh (41) bijna smekend: “Zullen we buiten lunchen? Het is hier zo koud! En ik ben dol op dit weer.” Dus zitten we even later aan een tafeltje langs een Amsterdamse gracht en kijken we

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien