Heerlijk ontspannen: Wellness tickets nu voor 15,95

Zoek binnen:

Ziek van heimwee? Zó kom je ervanaf

Niet iedereen wordt gelukkig van vakantie. Sommige mensen gaan zo gebukt onder heimwee dat genieten er niet meer in zit. Sterker nog: sommigen verlangen zo intens terug naar hun vertrouwde omgeving dat ze letterlijk ziek worden van heimwee. Wil je echt niet weg? Dan vertelt Bonnie je in de video hoe je thuis ook een vakantiegevoel krijgt.

Op reis word je uit je vertrouwde omgeving gerukt. Je hebt een nieuw dagritme, andere mensen om je heen, ander eten, een ander klimaat en het enige waar je nog aan kan denken is thuis en hoe fijn het daar is. En doordat je continu je vertrouwde omgeving mist, ben je niet meer in staat dat gevoel te relativeren, met als resultaat dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt en ronduit ongelukkig aan het zwembad ligt.

Advertentie

Stress
Maar heimwee hebben kan nog verder gaan dan somber zijn. Het leidt tot stress, wat weer allemaal vervelende lichamelijke kwaaltjes met zich meebrengt. In de oertijd was stress handig voor het vechten- of vluchten mechanisme. Je lichaam levert extra energie aan de spieren en organen die het op dat moment het hardst nodig hebben, zoals spieren om snel weg te rennen of ogen om goed te kunnen waarnemen. De minder belangrijke functies op dat moment gaan als het ware op stand-by. Handig als er echt iets aan de hand is, maar niet als je langdurig gestrest bent door heimwee.

Heimwee leidt tot de volgende lichamelijke klachten:

 • Veel huilen
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Problemen met de maag en darmen (buikpijn, misselijkheid, diarree, overgeven)
 • Weinig eetlust
 • Slechte nachtrust

In heel extreme gevallen van heimwee kunnen daar ook nog eens huiduitslag, hyperventilatie, een benauwd gevoel en hartproblemen bij op komen.

Oplossingen
Kortom: allesbehalve een feestje en ook niet echt gezellig voor je reisgezelschap. Wat kun je doen om heimwee zoveel mogelijk in te dammen?

 • Blijf positief denken. In heel veel gevallen gaat heimwee na 3 dagen over. Dan ben je gewend aan de nieuwe omgeving.
 • Ga niet zwelgen in heimwee, maar concentreer je op leuke dingen. Ga een avondje op stap of lees een goed boek.
 • Hou een paar gewoontes van thuis aan. Ontbijt je altijd om 8.00 uur? Maak je iedere ochtend een wandeling? Doe dat dan op vakantie ook.
 • Zorg dat je invloed hebt op waar de reis naartoe gaat, dan is de kans op heimwee een stuk kleiner.
 • Neem persoonlijke spulletjes mee. Wat foto’s, sieraden en een paar opgespaarde Libelles ;).
 • De zin moet waarschijnlijk vanuit je tenen komen, maar ga toch actief dingen doen. Doe mee met de rest. Je vergeet thuis even en hebt meteen het bewijs dat je ook plezier kunt hebben zonder je vertrouwde omgeving.
 • Praat erover. Je vindt het misschien een kinderachtige emotie, maar bedenk dat 50 tot 90% van de Nederlanders er wel eens last van heeft. De boel opkroppen maakt het alleen maar erger, dus gooi het eruit. Zo krijg je steun van anderen en kunnen ze rekening houden met je gevoelens.

Het zaadje voor heimwee wordt meestal al op jonge leeftijd geplant. Kinderen die heel beschermd worden opgevoed, krijgen er sneller last van. Laat kinderen daarom al vroeg lekker logeren bij opa’s, oma’s, vriendjes en vriendinnetjes en zelfstandig beslissingen nemen – dat scheelt later een hoop verdrietige vakantiedagen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Optimalegezondheid.com, Dokterdokter. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien