50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Hekel aan kleine geluidjes zoals een ademhaling? Dat heeft een medische naam

Voor sommige mensen kunnen de kleinste en zachtste geluidjes – zoals ademen – al voor grote irritaties zorgen. Herkenbaar? Dan ben je niet de enige, er is zelfs een medische term voor: misofonie. 

Misofonie betekent letter ‘haat tegen geluid’ en is een aandoening waarbij specifieke geluiden heftige gevoelens van woede, haat of walging op kunnen roepen. Voor sommige mensen kunnen zelfs de kleinste geluiden, zoals ademhalen, slikken of gapen al voor irritaties zorgen.

Advertentie

Hersenstructuur
De aandoening werd pas in 2001 voor het eerst herkend, dus misofonie is relatief nieuw in de psychische wereld. Artsen weten dan ook nog niet zeker hoe het veroorzaakt wordt, maar veelbelovend onderzoek van de Universiteit van New Castle Medical School suggereert dat misofonie kan worden veroorzaakt door de hersenstructuur.

Aandacht schenken
Met behulp van diverse hersenscans ontdekten de onderzoekers dat er bij mensen met misofonie sprake was van verhoogde activiteit in de voorste insulaire cortex (AIC). Dit is een gebied waarvan bekend is dat het een centrale rol speelt in het systeem dat bepaalt op welke dingen we moeten letten. En bij mensen met misofonie ligt de focus vooral op geluiden waar andere mensen geen aandacht aan schenken. Bovendien is de reactie op deze geluiden een stuk emotioneler dan gemiddeld.

Behandelingen
Er zijn geen medicijnen voor deze aandoening, maar de Amerikaanse Misophonia Association beweert dat er vele behandelingen bestaan die symptomen kunnen beheersen. Cognitieve gedragstherapie, frequente lichaamsbeweging, hypnose en auditieve afleiding (zoals witte ruis) hebben aangetoond te helpen, maar het is wel verschillend per individu.

Misvatting
Er zijn vele misvattingen over misofonie. Zo denken veel mensen dat je misofonie gewoon kunt negeren, maar dat gaat volgens neurowetenschapper Dr. Aage Moller niet zomaar. Je kunt het volgens hem beter vergelijken met links- of rechtshandig zijn. Je kunt er niets aan doen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: PureWow. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien