Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: helpt honing in thee echt tegen keelpijn?

Wanneer je last hebt van je keel of veel moet hoesten, word je waarschijnlijk om de haverklap door anderen aangeraden om thee met honing te drinken. Maar helpt dit eigenlijk wel?

Dit goudgele product wordt gemaakt door bijen. Ze halen nectar uit de bloemen en verwerken deze tot een smeuïge massa. Het is erg zoet en we drinken het graag in onze thee. Maar helpt het ook de pijn te verlichten bij keelpijn?

Advertentie

Te weinig

Nee, het is vaak de warmte van thee die een verdovend gevoel geeft. Honing heeft wel een helende werking, maar dit positieve effect is alleen bij een hele hoge dosering honing (maar liefst 70 gram) vastgesteld. De hoeveelheden positieve stoffen zijn slechts in kleine hoeveelheden aanwezig als je een beetje honing in je thee doet. Dan is de hoeveelheid te klein om een positief effect te hebben op je keelpijn.

Placebo

Maar dat neemt niet weg dat als je zelf denkt dat het werk, het ook daadwerkelijk kan helpen. Dit noemen we ook het placebo-effect. Het placebo-effect is als de behandeling een effect lijkt te hebben, maar dit niet door de behandeling zelf ontstaat.

Dit is dé tip om gekristalliseerde honing weer vloeibaar te maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Goed gevoel. Beeld: iStock

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien