Helpt een vaccin wel tegen corona als antistoffen weer snel verdwijnen?

Er wordt over heel de wereld hard gewerkt aan een vaccin tegen het coronavirus. Maar blijkbaar verdwijnen de antistoffen bij ex-coronapatiënten sneller dan gedacht. Werkt een vaccin dan wel?
Uit zowel Brits, Zwitsers als Duits en Chinees onderzoek blijkt dat voormalige coronapatiënten de antistoffen die hun lichaam heeft aangemaakt tegen het virus snel weer kwijtraken. De afweerstoffen kunnen zelfs al na een paar maanden uit het bloed verdwijnen. Dit betekent dat patiënten weer opnieuw vatbaar zijn voor het virus. Maar wat voor zin heeft een vaccin dan? Of werkt dit wél op de langere termijn?
Geheugenrespons
“Antistoffen zijn eiwitten en iedere drie weken valt de helft daarvan uiteen, waardoor je naar verloop van tijd helemaal geen antistoffen meer vindt”, zegt immunoloog Ger Rijkers van University College Roosevelt in Middelburg. Toch betekent dat niet dat een vaccin ook na een paar maanden al niet meer werkt. Dit komt doordat als je een infectie oploopt, je afweersysteem een geheugenrespons opbouwt.
Minder klachten
Wanneer je voor de tweede keer besmet raakt met virus, wordt het geheugen van je afweersysteem geactiveerd, waardoor opnieuw antistoffen worden geproduceerd. Hierdoor worden mensen bij een tweede infectie minder of zelfs niet ziek. Bij een vaccin kan hetzelfde gelden, waardoor je alsnog beschermd bent tegen het virus.
Bescherming
In verschillende landen zijn wetenschappers druk bezig een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. Sommige vaccins worden nu getest op proefpersonen. Momenteel wordt dus onderzocht of het vaccin wel daadwerkelijk werkt. Ook is niet duidelijk hoelang een vaccin precies bescherming biedt, dat valt later pas te ontdekken.
Zelfzorg bij corona: dit moet je wel en niet doen
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: RIVM, RTL Nieuws, NOS. Beeld: iStock