Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Dit zijn 8 verrassende dingen die de herfst met je lichaam doet

Veel mensen voelen zich toch een beetje somber wanneer de blaadjes vallen en de dagen korter worden. Maar wist je dat de herfst ook heel veel positieve effecten heeft op je lijf en je gemoed?

In de herfst zijn de condities om de fitste en vrolijkste versie van jezelf te zijn namelijk perfect. Dit zijn de redenen waarom het najaar zo gezond voor is:

Advertentie

 1. Je slaapt dieper
  Leuk hoor die zomeravonden, maar die plakkerige zomernachten kunnen ons gestolen worden. Het is bewezen dat een lage temperatuur buiten je beter helpt te slapen. Bovendien wordt het vroeg donker, waardoor je je sneller slaperig voelt. Omdat het later licht wordt, ben je waarschijnlijk ook later wakker, waardoor je dus veel meer slaapuren pakt.
 2. De herfstkleuren zijn goed voor je mentale gezondheid
  Wanneer je je somber voelt, is het een slim idee om naar buiten te gaan. Een beetje vitamine D doet wonderen voor je serotonine (=geluksstof) niveau, maar de frisse lucht en de kleuren van de natuur bieden ook iets van troost. Hoe kun je naar zo’n prachtig gekleurde boom kijken en je niet verwonderen over zulk mooi natuurschoon?
 3. De seizoenskruiden zijn goed voor je welzijn
  Kaneel, gember, nootmuskaat; al die warme, spicy kruiden zijn niet alleen lekker en verwarmend, maar ook goed voor de gezondheid. Nootmuskaat gaat de strijd aan met ziektekiemen, gember bevordert de bloedcirculatie en kaneel heeft een ontstekingsremmende werking.
 4. Het is goed voor je liefdesleven
  Niet alleen is het samen onder de dekens in de herfst een stuk knusser dan in de zomer, ook het testosteron in het lichaam bereikt een piek. En hoe meer testosteron, des te hoger het libido. Dat geldt voor mannen én vrouwen.
 5. Het helpt je helder nadenken
  Of het nou tussen de oren zit of niet; zodra het buiten frisser wordt, lijkt het wel alsof je een stuk helderder kunt nadenken en lijkt je brein een stuk minder mistig dan in de zomer. Even die krakend koude lucht inademen en opeens weet je wel wat je moet doen.
 6. Je bent meer buiten
  We denken dat we in de zomer het meest buiten zijn, maar stiekem spenderen we dan ook graag veel tijd in ruimtes met airco. Op het strand liggen is er niet bij, maar wie krijgt er in de herfst niet spontaan zin in lange boswandelingen?
 7. Het brengt ons samen
  Bestaat er iets fijners dan tijdens een koude avond op de bank kruipen met je geliefde en een goede serie? En of je nou onder een dekentje ligt met je partner, kinderen of kat; binnen blijven brengt mensen samen en je wordt niet meer geplaagd door de gedachte dat je naar buiten móet omdat het weer zo lekker is. Al dat knusse gehang geeft het oxytocine-niveau een boost, waardoor je je nog meer verbonden voelt met de mensen om je heen.
 8. Er is een boel om naar uit te kijken
  Er is één ding leuker dan Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw en dat is toeleven naar al deze feestdagen. De versierde winkelstraten, de prachtige etalages, de fantastische kerstrecepten, overal lichtjes… naar al die feestelijkheden uitkijken geeft het serotoninegehalte een goede slinger, waardoor je je meteen vrolijk voelt.

De mooiste artikelen in de mail? Abonneer je op onze nieuwsbrief. 

Bron: Little things. Beeld: iStock

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien