Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Herfstdip? Zó krijg je meer energie

Zelfs na 3 keer snoozen dénk je er niet aan je warme bed te verlaten. Je eerste dip krijg je al om 11.00 uur ’s ochtends en na de lunch ben je zó moe dat je bijna in slaap valt. Zonder koffie heb je geen leven en suiker is jouw beste vriend. CookLoveShare heeft een aantal tips hoe je meer energie kan krijgen.

Herkenbaar? Dit zijn de belangrijkste redenen van die vervelende vermoeidheid en zó krijg jij weer bakken met energie.

Advertentie

1. Je koffieverslaving begint uit de hand te lopen
Je eerste bakkie zit er vóór het ontbijt al in (of je ontbijt überhaupt niet) en als je collega’s je zoeken sta jij vast en zeker bij de koffie-automaat. Verslaafd, misschien? Hoewel we denken energie te krijgen van het zwarte goud blijkt uit onderzoek het tegenovergestelde. Koffie maakt je nóg vermoeider dan je al was.

Van te veel koffie (meer dan 3 koppen per dag) kunnen je bijnieren uitgeput raken. Bovendien: wie minder dan 6 uur voor het slapen gaan nog een kopje drinkt, heeft grote kans slechter te slapen. En daar word je nóg vermoeider van…

De oplossing:
Drink maximaal 3 kopjes koffie per dag en drink je laatste kopje niet later dan 15.00 uur.

2. Je kampt met een ijzertekort
Trucje om erachter te komen of dit bij jou het geval is: duw voorzichtig je onderste ooglid naar beneden en kijk naar de kleur. Zie je meer bleekroze dan gezond roze? Dan kan dit een indicator zijn van een tekort aan ijzer. Natuurlijk kun je ook even een bloedtest laten doen bij de dokter om hier zeker van te zijn.

De oplossing:
Vooral donkergroene bladgroenten zitten bomvol ijzer. Ook vlees (vooral rund- en lamsvlees), vis, gevogelte en gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen bevatten relatief veel ijzer. Zorg dan ook dat je deze voedingsmiddelen op regelmatige basis eet. Tip: voor een extra goede opname combineer je ze met producten die veel vitamine C bevatten, bijvoorbeeld citroen of sinaasappel.

3. Je krijgt te weinig vitamine B binnen
Alle vitamines zijn belangrijk, maar vitamine B is er eentje om extra in de gaten te houden. Je lichaam heeft deze namelijk hard nodig om dat wat je eet, om te zetten in direct bruikbare energie. Ben je vaak moe? Houd je voedingspatroon eens onder de loep om te ontdekken of je voldoende b-vitaminen binnenkrijgt.

De oplossing:
Vervang witte rijst voor bruine rijst, begin je dag regelmatig met een bakje havermout en wees niet bang voor (gezonde) vetten, vooral uit dierlijke bronnen zoals vis en vlees. Eet je vegetarisch? Ook met eieren zit je goed.

4. Je drinkt te weinig water
Je verwacht het misschien niet, maar water drinken en vermoeidheid hebben veel met elkaar te maken. Wist je dat je energielevel al omlaag gaat bij een verlies van 2% vocht ten opzichte van de normale hoeveelheid? Ongelooflijk, maar waar! Voldoende water drinken is dus het eerste wat je moet doen als je je futloos voelt. Is de kleur van je urine donker? Dat is ook een teken dat je te weinig drinkt.

De oplossing:
Drink. Meer. Water! Bedenk voor jezelf wat voor jou het beste werkt: een grote waterfles op je bureau? Elke 2 uur een groot glas drinken? Het maakt niet uit, zolang je er maar voor zorgt dat je minimaal 1,5 liter per dag drinkt.

5. Je leeft op suiker
Ja, je krijgt misschien héél even energie van dat stuk chocolade of grote glas cola. Helaas: na een uurtje voel je je nóg slomer dan daarvoor. Hoe dat komt? Door de grote hoeveelheden geraffineerde suiker in deze producten ontstaat een fikse piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een suikerdip. Het resultaat: je wilt slapen en wel nú. Dikke pech als het 14.00 uur ’s middags is en er nog bergen werk verzet moeten worden.

De oplossing:
Energiedip? Ga na of je écht trek hebt (of is het toch dorst? Lees dan nummer 4 nog eens). Maak vervolgens een slimme keuze: skip kant-en-klaarproducten bomvol suiker en eet een stuk fruit, hand noten of een bakje yoghurt. Vervang witbrood, pasta en rijst voor de volkorenvariant. Wedden dat je niet alleen langer vol zit, maar ook véél minder last hebt van de welbekende sugar dip?

LEES OOK: Last van hoofdpijn? Dit helpt!

Bekijk ook wat je tegen koorts kan doen in deze video van dokter Rutger:

 

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: CookLoveShare.nl. Beeld: iStock

Weekend bezigheid: groene kunstwerkjes achter glas

groene kunstwerkjes

Hou je van groen en doe je mee met de kamerplantentrend, maar dan wél op jouw manier? En ben je een beetje handig? Maak dan deze prachtige groene lijsten om je interieur mee op te fleuren.

groene kunstwerkjes

Dit heb je nodig voor de groene kunstwerkjes

  • •Transparante lijsten van eiken met elastiek: A5 €26,95 / A4 €39,95 / A3 €54,95  (Moebe v
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien