Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Zó lang moet je in de plank staan als je een platte buik wil

Iedereen die wel eens de fitnessoefening de plank heeft gedaan, weet dat het flink wat spierkracht en uithoudingsvermogen van je eist. Want de eerste seconden denk je misschien dat het een makkie is, na een tijdje ga je gegarandeerd trillen in je armen en buik.

Maar stel je wil een platte buik, hoe lang moet je de plank dan eigenlijk volhouden?

Advertentie

Platte buik door planken

Doug Sklar, personal trainer en oprichter van sportschool PhilanthroFIT in New York, zegt dat je het beste 3 keer een plank kunt doen, die je steeds 60 seconden vasthoudt. Oef.

Als je de plank 60 seconden kan volhouden, heb je je buikspieren goed onder controle, legt hij uit.

De juiste techniek

Pas wel op als je voor het eerst start met planking. Je wil natuurlijk geen blessure oplopen in de strijd voor een platte buik. “Net als met elke oefening is de techniek en uitvoering belangrijk, het verlaagt het risico op blessures”, zegt de personal trainer.

Pas vooral goed op dat je je heupen niet laat inzakken. Dat kan namelijk rugpijn veroorzaken. “Stel je voor dat je een rechte lijn bent, van je oren, via je schouders, heupen en knieën naar je enkels”, tipt Doug. Verder is het belangrijk dat je je voeten en benen bij elkaar houdt en je je bilspieren en buikspieren aanspant gedurende de oefening.

Buikspieroefening

Lukt het je nog niet om de plank 60 seconden vast te houden? Begin dan met kortere setjes en bouw het langzaam op. Begin bijvoorbeeld met 3 keer 10 seconden. Als dat lukt kun je er steeds 10 seconden bij optellen.

Is een minuut voor jou juist supereenvoudig? Maak het jezelf dan wat moeilijker door een aantal bewegingen toe te voegen aan de oefening. Tik bijvoorbeeld je rechter schouder aan met je linkerhand en andersom. Of ga voor mountain climbers.

En eh, we zeggen het toch maar eventjes. Als je echt een platte buik wil, is het natuurlijk ook slim om op je voedingspatroon te letten. Je kunt planken tot je erbij neervalt, als je daarna een zak chips leeg eet, zet het uiteraard weinig zoden aan de dijk als je wil afvallen.

Verder gaat het er natuurlijk om dat je gezond eet, regelmatig beweegt en je je fit voelt. Dat is belangrijker dan een platte buik. Die buik is alleen een leuke bijkomstigheid.

Top 3 oefeningen om je buikspieren te trainen van sportvlogger Lot

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Healthy. Beeld: iStock

Lees meer

Anne-Wil: “Het voelt gek om die anderhalve meter aan te houden bij je eigen kind”

Anne-Wil

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in exclusieve boetiek. De vakantie gaat niet door, omdat Han voorrang geeft aan zijn werk.

Zondag

Eigenlijk zouden we nu op Schiermonnikoog moeten zitten, maar Han kan niet weg. Te veel werk. Bedrijven proberen de achterstand in te halen die ze hebben opgelopen door de coronacrisis. Ook die waar Han adviseur is. Hij zei dat het hem speet, maar naar mijn smaak niet genoeg. Aan zijn gezicht zag ik dat hij het eigenlijk helemaal niet zo erg vindt, want hij houdt van het werk en heeft het de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien