Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Honger of gewoon dorst? Zó herken je het verschil

Een ‘leeg’ gevoel, een maag die rommelt en hoofdpijn: het zijn van die typische klachten die we meestal scharen onder honger, maar wist je dat dit lang niet altijd zo is? Honger- en dorstprikkels lijken namelijk heel erg op elkaar, waardoor het moeilijk is om deze 2 te onderscheiden.

Gelukkig kan een simpel testje het verlossende antwoord geven.

Advertentie

Prikkels
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een hongergevoel en dorst nu precies ontstaan. Honger- en dorstprikkels worden veroorzaakt in de hersenen, in de hypothalamus om precies te zijn. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen dat zich voornamelijk bezighoudt met de basisbehoeften van de mens: eten, slapen, vrijen etc.

Hormonen
Als je bloedglucoselevel daalt tot een bepaald punt wordt er een signaal gestuurd naar je hypothalamus. De hypothalamus stuurt vervolgens prikkels naar je lichaam om bepaalde hormonen te laten vrijkomen. Deze hormonen zorgen voor een hongergevoel. Als je lichaam water nodig heeft kan het zijn dat je lichaam een honger-seintje geeft naar je hersenen, terwijl je lichaam dus eigenlijk vocht nodig heeft.

Handige test
Hoe je dit kunt checken? Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Heb je een droge mond?
  • Heb je een droge keel?
  • Heb je het afgelopen uur niets gedronken?
  • Heb je net een vezelrijke maaltijd op?
  • Heb je last van hoofdpijn?
  • Heeft je urine een (donker-)gele kleur?

Kun je één of meerdere van de bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan heb je waarschijnlijk dorst. Sla twee glazen water achterover en kijk of je na een half uur nog steeds hetzelfde gevoel in je buik hebt. Als dit het geval is, kun je alsnog ervoor kiezen om wat te eten.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien