Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Honger of gewoon dorst? Zó herken je het verschil

Een ‘leeg’ gevoel, een maag die rommelt en hoofdpijn: het zijn van die typische klachten die we meestal scharen onder honger, maar wist je dat dit lang niet altijd zo is? Honger- en dorstprikkels lijken namelijk heel erg op elkaar, waardoor het moeilijk is om deze 2 te onderscheiden.

Gelukkig kan een simpel testje het verlossende antwoord geven.

Advertentie

Prikkels
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe een hongergevoel en dorst nu precies ontstaan. Honger- en dorstprikkels worden veroorzaakt in de hersenen, in de hypothalamus om precies te zijn. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen dat zich voornamelijk bezighoudt met de basisbehoeften van de mens: eten, slapen, vrijen etc.

Hormonen
Als je bloedglucoselevel daalt tot een bepaald punt wordt er een signaal gestuurd naar je hypothalamus. De hypothalamus stuurt vervolgens prikkels naar je lichaam om bepaalde hormonen te laten vrijkomen. Deze hormonen zorgen voor een hongergevoel. Als je lichaam water nodig heeft kan het zijn dat je lichaam een honger-seintje geeft naar je hersenen, terwijl je lichaam dus eigenlijk vocht nodig heeft.

Handige test
Hoe je dit kunt checken? Beantwoord de volgende vragen voor jezelf:

  • Heb je een droge mond?
  • Heb je een droge keel?
  • Heb je het afgelopen uur niets gedronken?
  • Heb je net een vezelrijke maaltijd op?
  • Heb je last van hoofdpijn?
  • Heeft je urine een (donker-)gele kleur?

Kun je één of meerdere van de bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan heb je waarschijnlijk dorst. Sla twee glazen water achterover en kijk of je na een half uur nog steeds hetzelfde gevoel in je buik hebt. Als dit het geval is, kun je alsnog ervoor kiezen om wat te eten.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien