Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is honing gezonder dan suiker?

Honing wordt de perfecte vervanger van gewone suiker genoemd. Het is lekker zoet en het zou een stuk gezonder zijn, maar klopt dit eigenlijk wel?

Honing wordt door bijen gemaakt waardoor het natuurlijk is. Hierdoor gaan mensen er al snel van uit dat honing beter is dan suiker. Maar is honing ook echt gezonder dan suiker?

Advertentie

Suikers
Nee, want feitelijk is honing eigenlijk een vorm van suiker. “Het is een mengeling van glucose en fructose”, schrijft het Voedingscentrum op hun website. “Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. Bovendien komt suiker ook uit de natuur, want het komt van suikerbieten en suikerriet.”

Voedingsstoffen
Honing bevat daarentegen wel wat meer water, waardoor er per 100 gram iets minder calorieën in zit. Ook bevat honing een aantal goede stoffen, zoals mineralen, vitaminen en eiwit. Dit zou een positief effect kunnen hebben op je gezondheid. Toch is de hoeveelheid iets te weinig om dat echt vast te kunnen stellen. Het is te weinig om een bijdrage te kunnen leven aan de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Claim
Honing wordt al eeuwenlang gebruikt als middel tegen keelpijn, maar werkt dit eigenlijk wel? “De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd. Wetenschappelijk is er geen bewijs gevonden”, aldus het Voedingscentrum.

BEKIJK OOK: Libelle’s Irene at 10 dagen lang geen suiker en dit is het resultaat:

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Bron: Het Voedingscentrum. Beeld: iStock

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien