Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Last van hoofdpijn? Dit zijn 9 verrassende oorzaken

Hoofdpijn kan je dag goed vergallen. Heel veel mensen hebben er weleens last van: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 47% van de volwassenen minstens 1 keer per jaar hoofdpijn. 

Het aantal triggers dat je hoofdpijn kan veroorzaken, ligt nóg hoger. Vaak worden te weinig slaap, hormonale veranderingen of een vochttekort aangewezen als de boosdoeners, maar dat is niet altijd terecht. Ook grote hoogtes, duiken en zelfs schildklierproblemen kunnen hoofdpijn geven. En dat is nog lang niet alles. Daarom hier nog 9 factoren waar je misschien niet meteen aan denkt als je hoofdpijn hebt, maar die je klachten wel degelijk kunnen veroorzaken.

Advertentie

1. Na een drukke dag voor de tv ploffen
Ontspannen na stress is een klassieke trigger voor mensen die gevoelig zijn voor migraine. Onderzoekers ontdekten dat mensen met migraine in de eerste 6 uur na een stressmoment zo’n 5 keer groter risico lopen op hoofdpijn.

2. Het weer
Sommige mensen worden dolgelukkig van hoge temperaturen, maar voor mensen die snel hoofdpijn krijgen is het geen goed nieuws. Iedere keer dat de temperatuur met 4 graden stijgt, gaat het aantal mensen dat zo’n vreselijke hoofdpijn heeft dat ze naar het ziekenhuis moeten omhoog met 7%. Onweersbuien helpen ook niet bepaald mee. Onderzoekers begrijpen nog niet helemaal hoe het kan, maar mensen hebben 28% meer kans op migraine als er onweer in de lucht hangt.

3. Als de tijd verzet wordt
Mensen die lijden aan clusterhoofdpijn kunnen zodra de tijd een uur voor- of achteruit gaat, wel 7 weken lang klachten hebben. Naar een andere tijdzone reizen heeft hetzelfde effect. Die nieuwe tijdzones schoppen je biologische ritme in de war, met alle nadelige gevolgen van dien.

4. Je te buiten gaan aan Franse kaasjes
Geloof het of niet, maar een geschatte 25% van de migraine-aanvallen wordt veroorzaakt door het stofje tyramine. Dat is een substantie die in proteïne zit. Het is dus verstandig om voedsel waarin veel tyramine zit te laten staan. Denk aan blauwe kaas, scherpe Cheddar, mozzarella, Zwitserse gruyère, parmezaan en gorgonzola. Andere aanvallers zijn bacon, ham, hotdogs, avocado en banaan.

5. Een aspirientje slikken
Ironisch genoeg kan een aspirientje juist hoofdpijn veroorzaken. De grootste nog niet-erkende oorzaak van hoofdpijn is waarschijnlijk overmatig gebruik van medicijnen of pijnstillers. Dat zegt een neuroloog die verbonden is aan het hoofdpijncentrum van Londen en van San Francisco. Mensen die per dag meer dan 10 pijnstillers slikken, krijgen een terugkerende hoofdpijn. Zodra het verdovende effect van de medicatie is uitgewerkt, komt de hoofdpijn terug.

6. Je vader of moeder
Volgens de Migraine Research Foundation heb je een kans van 40% om ook migraine te krijgen als een van je ouders het heeft. Hebben je beide ouders last van migraine? Dan schiet het risico omhoog naar 90%.

7. Je ritme omver schoppen
Als je iedere dag op een ander tijdstip ontwaakt, slaapt, sport of eet kun je hoofdpijn triggeren. Rust en regelmaat is heel belangrijk om hoofdpijn op afstand te houden. Onderzoekers hebben nog niet precies vastgesteld waarom dat is, maar het is de moeite van het proberen waard.

8. Vaak het ontbijt overslaan
Zorg ervoor dat je even wat eet voordat je de deur uitgaat. In een recent onderzoek onder 1.200 mensen met migraine kwam naar voren dat niet eten of een maaltijd overslaan de op 3 na grootste trigger is voor hoofdpijn onder vrouwen.

9. Het parfum van je collega
Zo’n 95% van de parfums is opgebouwd uit synthetische stoffen, waaronder benzyl alcohol. Dat stofje veroorzaakt hoofdpijn. Mensen die gevoelig zijn voor geur moeten ook op hun hoede zijn voor luchtverfrissers omdat daar vaak hetzelfde hoofdpijn-opwekkende ingrediënt in zit.

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien