Set van 4 winterharde fruitbomen voor € 39,95

Zoek binnen:

Hooikoorts? Dit wondermiddel kan weleens dé oplossing zijn

Ha-ha-hatsjie! Dat mooie weer is fijn hoor, maar die hooikoorts is wel wat minder. Gelukkig blijkt er een trucje te zijn om de klachten te verminderen.

En dan hebben we het over medical taping. Door deze speciale tape op bepaalde plekken op het lichaam aan te brengen zouden de klachten moeten verminderen.

Advertentie

Hooikoorts

In de lente gaan alle bloemetjes en planten in de bloei. De gekleurde bloemetjes zien er natuurlijk hartstikke mooi uit, maar niet iedereen is hier blij mee. Ongeveer 15 tot 20 procent van alle Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts. Ze moeten veelvuldig niezen, hebben een verstopte neus, zijn kortademig en hebben rode, jeukerige ogen. Soms hebben mensen zelfs last van hoofdpijn en vermoeidheid.

Medical taping

De meeste mensen kopen pillen om deze klachten te verminderen, maar er blijkt ook een ander trucje te zijn. Volgens fysiotherapeut Steffie Schoenmakers kan medical taping ook een oplossing zijn. Door deze tape op bepaalde plekken op je rug en borst aan te brengen, kunnen de hooikoortsklachten flink verminderen of zelfs verdwijnen.

Allergische reactie

Maar hoe werkt dit dan? Hooikoorts is een allergische reactie op de pollen (stuifmeel) van onder andere bloemen, struiken en bomen. “Als deze pollen in je luchtwegen, ogen of neusslijmvlies komen, kan je afweersysteem hierop reageren”, legt Steffie uit. “Je lichaam maakt dan een stofje vrij, genaamd immunoglobuline E. Dit stofje is de oorzaak van de allergische reactie die hooikoortspatiënten krijgen door de pollen. Zodra er een allergische reactie plaatsvindt, maakt jouw lichaam meer histamine aan, waardoor je last kunt krijgen van rode ogen en een verstopte neus.”

Prikkels

Medical taping is een methode waarbij speciale elastische tape gebruikt wordt om jouw spieren in hun functie te ondersteunen. Steffie: “Jouw longen zijn ook spieren en door de tape op de huid aan te brengen, worden sensoren onder je lichaam geprikkeld. Hierdoor ontstaat een bepaalde spanning en deze spanning heeft positieve invloed op jouw afweersysteem. Het zorgt ervoor dat er minder histamine vrijkomt, waardoor de hooikoortsklachten zullen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.”

Minder last

Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat 84% van de mensen na een medical taping-behandeling minder last heeft van de hooikoortsklachten. Dat is het proberen waard, nietwaar?

En anders heeft dokter Rutger nog wat tips tegen de hooikoortsklachten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Hooikoorst

Ryanne van Dorst: “Ik praat al snel te veel, ik zeg alles wat in me opkomt”

Ryanne van Dorst - Libelle

Premium

Ryanne van Dorst (35) is muzikant en programmamaker. Ze maakt de podcast Apodcalypse over artiesten en hun muziek. Ryanne heeft een vriendin en woont in Rotterdam.

Waarom moeten we je podcast Apodcalypse luisteren?
"Dat hóeft niet, maar ik wilde voordat de wereld vergaat nog één keer door mijn platenkast lopen. In de podcast luister ik van elke plaat één nummer. Als je meeluistert, leer je misschien nieuwe muziek kennen. Het

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien