Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Waarom je als hooikoortspatiënt beter niet kunt autorijden

Als je hooikoorts hebt, weet je het allang: het pollenseizoen is weer geopend. Alsof dat nog niet vervelend genoeg is, kun je ook nog eens beter niet achter het stuur kruipen. Met hooikoorts rijden is volgens mobiliteitsorganisatie Touring vergelijkbaar met rijden na 3 glazen alcohol. 

Dankzij de hoge temperaturen van februari en begin maart, staan de berkenbomen al in bloei. Dat betekent ook dat er stuifmeel in de lucht hangt. Goed nieuws voor de bijen, minder goed nieuws voor iedereen met hooikoorts. Jeuk, een verstopte of juist lopende neus, prikkende ogen, kortademigheid en flinke nieuwsbuien: de symptomen zijn knap vervelend.

Advertentie

Luchtlagen
Volgens Touring worden de klachten nog erger wanneer je achter het stuur zit. “Dat komt doordat de bovenste luchtlagen veel pollen aanvoeren en de luchtverplaatsingen door het verkeer. Daardoor worden heel veel pollen opgenomen in het ventilatiesysteem van de wagen”, zegt Danny Smagghe van het Vlaamse Touring.

Alcohol
Nederlandse onderzoekers ontdekten daarbij dat rijden met een hooikoortsallergie hetzelfde is als rijden met 0,5 promille alcohol in je bloed. Dat zijn 2 tot 3 glazen alcohol en het wettelijk toegestaan gehalte dat maximaal in je bloed mag zitten.

Niezen
Dan hebben we het nog niet eens gehad over het gevaar van niezen. Eén keer niezen in het stadsverkeer en je bent al 14 meter verder terwijl je je ogen dicht had. Het Duitse Tüv raadt automobilisten daarom aan hun auto zoveel mogelijk af te schermen tegen pollen. Vervang de filters van het airco- en ventilatiesysteem regelmatig, sluit ramen, maakt het interieur van de auto regelmatig schoon en draag tijdens het rijden een zonnebril om pollen zoveel mogelijk te weren.

Hooikoortspatiënten moeten tot zeker begin mei rekening houden met klachten.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: VRT, AD. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien