Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: zijn voedingssupplementen na een tijdje bedorven?

Als het je niet lukt om elke dag gezond en gevarieerd te eten, dan kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de houdbaarheidsdatum van dit soort supplementen en vitaminepillen?

Kun je ze ook nog innemen als deze al is verstreken of is dit gevaarlijk? Charlotte Traas van vitaminebedrijf New Chapter Inc. vertelt aan de Huffington Post hoe het nu precies zit met de houdbaarheidsdatum van voedingssupplementen.

Advertentie

Verschil
Net als voedingsmiddelen en medicijnen hebben ook voedingssupplementen gewoon een houdbaarheidsdatum. Maar in tegenstelling tot voedingsmiddelen, hoef je supplementen niet direct weg te gooien als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Houdbaarheidsdata voor voedsel worden namelijk ingesteld om de voedselveiligheid van een product te kunnen garanderen. Als etenswaren te lang blijven liggen kunnen ze bederven en daarmee schadelijk zijn voor je gezondheid. Bij voedingssupplementen is dit echter een ander verhaal.

Niet meer effectief
“Het is niet zo dat de supplementen na deze datum vies worden of dat er schadelijke bacteriën ontstaan”, zo legt Charlotte uit. “Maar de werkzaamheid van de voedingsstoffen die ze bevatten, neemt wel af.” Voedingssupplementen verliezen dus hun effectiviteit als ze over de datum zijn, waardoor het niet heel veel zin heeft om ze nog te slikken. Maar schadelijk voor je gezondheid zal het niet zijn.

Opletten
Hoewel… Het geldt niet voor alle pillen. Er zijn een aantal voedingssupplementen waarbij je wél streng moet zijn als het gaat om de houdbaarheidsdatum. Zo zijn er bepaalde vitamines die koud bewaard moeten worden. Deze kun je wel beter weggooien zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken. “Visolie of andere capsules met vloeibare vulling kunnen na de datum wel goor worden. Hetzelfde geldt voor kauwtabletten en kauwgom-achtige varianten,” aldus de expert. Bij supplementen in poedervorm loop je minder risico, maar toch is het verstandig om altijd het advies op te volgen dat op de verpakking staat.

Even ruiken
Twijfel je of jouw voedingssupplementen nog wel goed zijn? Dan kun je het beste gewoon je gezonde verstand gebruiken. “Ziet het er vies uit of ruikt het raar? Gooi het dan weg”, zo adviseert Simon Greenberg, adviseur van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Huffington Post. Beeld: iStock

Thelma: “Ik trouwde opnieuw met mijn ex-man”

Trouwen

Premium

Thelma (60) en Gabrie Jansen (60) trouwden jong en kregen samen 3 kinderen. Het huwelijk strandde en bijna 20 jaar lang hadden ze nauwelijks contact. Tot vorig jaar, toen ze tijdens een verjaardag naast elkaar op de bank belandden en tussen hen - tot  ieders verrassing - de vonk opnieuw oversloeg. Afgelopen zomer gaven ze elkaar voor de tweede keer het jawoord. "We zijn nooit gestopt met van elkaar houden."

Thelma: “Op onze trouwkaart staat: ‘Loved you yesterday, love you still, always have and always will’. Zo voelen we dat allebei. We zijn nooit gestopt me

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien