Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Dít zegt je huid over je gezondheid

Je huid is eigenlijk een soort harnas of schild dat zorgt voor bescherming. Als je lichaam je iets probeert te vertellen, kun je dat vaak aan je huid zien. Maar waar moet je dan op letten?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Veranderingen in je haar, huid of nagels kunnen een teken zijn dat iets onder de oppervlakte niet helemaal goed zit.

Advertentie

Een problematische huid kan simpelweg betekenen dat je je schoonheidsroutine moet veranderen, maar de conditie van je huid kan ook veel over je gezondheid vertellen. Let daarom op de volgende signalen:

1. Droge, jeukende huid

Een chronisch droge huid wordt meestal veroorzaakt door eczeem en algemene droogheid of het klimaat. Bij een chronische huidaandoening kun je last hebben van een droge, jeukende, ontstoken en gebarsten huid.

Daarnaast kan een droge huid betekenen dat je vochtgehalte te laag is. Het is daarom belangrijk om gemiddeld twee liter water per dag te drinken. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je huid minder glanst en er bleek en vaal uit ziet.

2. Puistjes bij de kin en kaaklijn

Puistjes in deze gebieden kunnen wijzen op een hormonale disbalans. Dit komt vaak voor bij vrouwen die als tiener geen acne hebben gehad. Het is meestal niks om je zorgen over te maken. Houd er rekening mee dat hormonale acne bij vrouwen erger kan worden in tijden van stress, tijdens je menstruatie of tijdens de menopauze.

3. Ongewone haargroei

Heb je last van overbeharing? Dan kan dit duiden op het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). In 70 à 80procent van de gevallen van overbeharing bij vrouwen is namelijk sprake van PCOS. Haargroei in het gezicht, borst en buik  bij vrouwen is één van de symptomen van PCOS. In de medische wereld wordt deze vorm van haargroei hirsutisme genoemd.

4. Donkere kringen

Donkere kringen onder je ogen kunnen een combinatie zijn van genen, leeftijd of leefstijl. Zo kan het worden veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, een gebrek aan hydratatie of onvoldoende slaap.

5. Rode bultjes

Soms kunnen rode bultjes gewone puistjes zijn, maar ga hier niet zomaar vanuit. Een blozende teint, roodheid en droge huid kunnen namelijk ook symptomen zijn van rosacea. Rosacea is een huidaandoening waarbij je last hebt van oppervlakkige bloedvaatjes in het gezicht en algehele roodheid. Deze chronische huidaandoening wordt veroorzaakt door zowel genetische factoren als omgevingsfactoren als het weer, gekruid voedsel, lichaamsbeweging en stress.

6. Meer zweten

Een warme huid, vaker en meer zweten, roodheid, rode handpalmen en blozen in het gezicht: het klinkt allemaal onschuldig, maar in combinatie met dunner wordend haar of haaruitval en broze nagels kunnen het ook signalen zijn van een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie). De schildklier kan dan rommelen met de hormonen die zorgen voor de haargroei, waardoor je haar uitvalt. Heb je hier last van, ga dan langs de huisarts voor persoonlijk advies.

7. Zichtbare aderen

Je aderen zijn een belangrijke indicator voor de gezondheid van je bloedsomloop. Spataderen op je benen kunnen wijzen op problemen met je doorbloeding, terwijl spataderen in je gezicht het resultaat kunnen zijn van overmatige inspanning of rosacea.

Spataders zijn eigenlijk niets anders dan verwijde aders. Het kan geen kwaad en de meeste mensen hebben er ook niet veel last van. Als je het niet mooi vindt, kun je ze laten behandelen. Bovendien kun je het een en ander doen om te voorkomen dat ze verergeren, zoals niet te lang zitten of staan, veel bewegen, afvallen en met de benen omhoog zitten.

8. Haaruitval

Dagelijks verliezen we gemiddeld 60 tot 100 haren per dag. In veel gevallen van haaruitval is er dus geen reden tot paniek. Maar heb je het idee dat je ongewoon veel haren verliest? Dan kan dit duiden op een traagwerkende of overactieve schildklier, stress, een ijzertekort, PCOS of het gebruik van verkeerde haarproducten.

9. Schilferige hoofdhuid

Een jeukende, schilferende hoofdhuid kan worden veroorzaakt door seborrheic dermatitis. Dit is een veel voorkomende hoofdhuidaandoening die resulteert in hardnekkige roos, schilferende plekken en een rode huid. Is je hoofdhuid extreem schilferig en geïrriteerd is, dan kun je ook last hebben van psoriasis. Dit kan overal op het lichaam voorkomen, maar bij de hoofdhuid zitten de plekken meestal op de achter kant van het hoofd en achter de oren.

10. Droge, gebarsten lippen

Hoewel de meeste mensen droge lippen krijgen door het weer of omdat ze hun lippen veelvuldig likken, kun je ook een allergie ontwikkelen voor een lippenstift of tandpasta. Heb je last van roodheid, schilfers of kloven in de mondhoeken? Dan kan dit duiden op perlèche. Dit is een makkelijk te behandelen schimmelinfectie die vaak geassocieerd wordt met een vitaminetekort of chronische ziekte.

11. Veel blauwe plekken

Een blauwe plek is niet meer dan een bloeduitstorting die ontstaat omdat kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd zijn. Het bloed komt zo tussen de omliggende weefsels onder de huid terecht en veroorzaakt een donkere, blauwe plek. Als je vaak last hebt van blauwe plekken kan dit wijzen op een bloedingsstoornis. Maar houd er ook rekening mee dat je lichaam makkelijker blauwe plekken krijgt naarmate je ouder wordt. Je huid wordt dan namelijk ook dunner.

12. Gele huid

Geelzucht is een gele verkleuring van de huid of van het oogwit. Bij geelzucht stijgt het bilirubine in het bloed. Dit is een afvalstof die voornamelijk vrijkomt bij de afbraak van oude rode bloedcellen. Je lever kan de cellen niet goed meer filteren, waardoor ze in je bloed terecht komen. Je lichaam en ogen kleuren dan langzaam geel. Heb je last van geelzucht? Dan kunn je last hebben van een infectie als hepatitis, een leverafwijking (door alcohol), galstenen of kanker.

Beautyvlogger Susan frist haar huid op met een vitamine C-behandeling:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Best Health Mag. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Handig trucje: zó kun je iemand anoniem bellen

Het is natuurlijk netter om iemand te bellen met je eigen telefoonnummer, maar soms zijn er van die situaties waarin je iemand toch liever anoniem belt. Maar hoe kun je iemand bellen?

Wij leggen het je hier uit.

Advertentie

Iemand eenmalig anoniem bellen

Als je eenmalig iemand anoniem wil bellen en dus niet langdurig, dan kun je gebruik maken van het volgende handig trucje: als je namelijk #31# zet voor het nummer dat je wilt bellen, dan is jouw nummer niet zichtbaar voor de ander. Handig als je bijvoorbeeld een keer een onbekend nummer wil terugbellen dat jou eerder heeft gebeld, enkel en alleen om te horen hoe ze opnemen.

Langere tijd anoniem bellen

Bovenstaand trucje werkt alleen als je het dus elke keer voor het nummer zet dat je wilt bellen. Maar wat als je nu voor langere tijd anoniem wil bellen? Hier wat handige tips per telefoon:

Android telefoon

 • Druk op ‘Telefoon’ of het telefoonicoontje onderin je scherm
 • Klik op de drie stipjes aan de rechterkant bovenaan.
 • Ga naar ‘Instellingen’
 • Scroll naar beneden en klik op ‘aanvullende instellingen’ of ‘aanvullende services’.
 • Klik op ‘Beller-id weergeven’
 • Je krijgt nu een keuzemenu te zien. Klik op ‘nummer verbergen’ als je langere tijd anoniem wil bellen.

iPhone

 • Ga eerst naar ‘instellingen’
 • Klik op ‘telefoon’
 • Zoek naar ‘nummerherkenning’ en klik hierop
 • Swipe de knop die nu in beeld komt naar links. Zodra je dit hebt gedaan, kun je anoniem bellen

Windowstelefoon

 • Ga naar ‘alle instellingen’
 • Klik op ‘systeem’
 • Klik op ‘telefoon’
 • Klik op ‘nummerweergave toestaan voor’ onder het kopje ‘oproepen’
 • Klik nu op het pijltje en selecteer daar ‘niemand’. Wil jij dat mensen in ije contactenlijst wél je nummer kunnen zien? Dan moet je hier juist ‘mijn contacten’ selecteren

Met deze 7 tips voorkom je onhandige momenten tijdens het videobellen:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Radar. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 16 januari: Boogschutter, toeval bestaat niet

De tarotkaart die voor zaterdag 16  januari is getrokken, is ‘de Kracht‘. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaast staat voor: moed, levenslust en passie. Men krijgt de opdracht om zich niet achter een masker te verschuilen, de intuïtie mag gevolgd worden. Liefde: vurige momenten. Drama’s met een goede afloop. Werk: grote motivatie en veel energie. Men zet zich met plezier in. Ondernemingslust.

Advertentie

Ram

De behoefte aan afwisseling kan rusteloos maken. Heb je een partner, breng dan eens een dag alleen door. Singles experimenteren erop los. Daten via Zoom smaakt naar persoonlijk contact.

Stier

Steek geen energie in irritatie om (huishoudelijke) taken. Bespreek open wie-wat-wanneer doet. En waarom! De ander was zich misschien niet bewust dat jij veel op je schouders neemt.

Tweelingen

Je hebt de neiging om jezelf te overtillen vandaag. Stoer gedrag – ik kan het allemaal best alleen – wordt afgestraft met spierpijn. Vraag die lieverd om een massage, je verdient het!

Kreeft

Relatie zoekend? Via het werk is de kans groot op iemand die u zeer bewondert. Maak duidelijk dat voetstukken er zijn om vanaf te vallen. Vlei elkaar, maar praat niet naar de mond.

Leeuw

Grote kans dat je thuis wat vuurtjes moet blussen. De ene uitspraak lokt de andere uit. Kijk naar het grote plaatje en doe wat water bij de wijn. Niet morren over de laffe smaak!

Maagd

Verlang je naar een goed gesprek? Neem initiatief en zoek iemand op. Jouw denkbeelden zijn herkenbaar voor leeftijdgenoten. Serveer met een vrolijke noot en je krijgt fans voor het leven.

Weegschaal

Ben je net hoteldebotel verliefd? Het is een prachtige tijd om je reserves aan de kant te gooien en je gekke, speelse en ludieke kant te laten zien. Je kunt het niet verkeerd doen.

Schorpioen

Fluistert dat stille stemmetje in je al langer: ‘doe het nou!’ Als je weet waar het over gaat, laat er dan geen gras over groeien. Zelfs wat onmogelijk lijkt, kan waarheid worden.

Boogschutter

Toeval bestaat niet, dat merk je vandaag waarschijnlijk. Neem invallen of ontmoetingen serieus, kijk achter het gordijn. Niets is wat het lijkt – als je er open voor staat.

Steenbok

Vriendschap belangrijker dan passie? Toch kriebelt er iets tussen jou en die goede vriend(in). Onderzoek het maar overleg ook of je na gedoofde vuurtjes wel bevriend kunt blijven.

Waterman

Je laat duidelijk merken hoe je over iets of iemand denkt. Het voordeel: mensen weten wat ze aan je hebben. Het nadeel incasseer je ook: sommigen houden geschrokken afstand.

Vissen

Een woord: happy! Helaas kun je deze sfeer niet in een potje stoppen en bewaren voor later. De herinnering blijft wel, mits je het van je kruin tot in je tenen doorvoelt.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je ook je numerologische voorspelling >

Tekst: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sneeuwliefhebbers opgelet: rond déze tijd sneeuwt het in het hele land

Als je nu naar buiten kijkt, kun je het je misschien nog niet voorstellen, maar het gaat toch écht sneeuwen vandaag. Maar hoe laat kunnen we de sneeuw ongeveer  verwachten?

Wij vertellen je hier hoe laat het gaat sneeuwen.

Advertentie

Is het wel koud genoeg om te sneeuwen?

Als je al naar buiten bent geweest, dan is het je vast wel opgevallen dat het aardig koud is, maar dat het nog niet vriest. Desondanks gaat het vandaag echt nog wel sneeuwen. “We hadden een betere start kunnen hebben,” zo geeft Philippe Schambergen van Buienradar toe. “Maar het hele land wordt straks alsnog bedekt met een laagje wit.” Volgens de weerman gaat het straks nog afkoelen, onder andere door de sneeuw die onderweg is. Hierdoor is het straks alsnog koud genoeg voor sneeuwval.

Hoe laat sneeuwt het in het hele land?

Als je in Zeeland woont heb je geluk, hier vallen de eerste vlokken namelijk al rond het middaguur. De rest van het land moet nog even geduld hebben, maar rond 17.00 uur zal het in het hele land gaan sneeuwen. Als hier van wilt genieten moet je wel op tijd naar buiten gaan. De sneeuw kan in de avonduren vanuit het westen namelijk overgaan in natte sneeuw, ijsregen of zelfs ijzel. Daarnaast stopt het in Zeeland rond 20.00 uur alweer met sneeuwen. Je kunt dus het beste meteen rond 17.00 er op uit gaan!

Hoe lang blijft de sneeuw liggen?

Het is nog niet helemaal zeker hoe lang de sneeuw blijft liggen, maar in Zeeland en de andere kustprovincies is het waarschijnlijk vannacht al gesmolten. In het oosten en noordoosten is er meer kans dat de sneeuw blijft liggen. “Daar blijft het ’s nachts vriezen, en komt er mogelijk in de ochtend nog een laagje sneeuw bij. Ook is daar vannacht en morgen kans op ijzel, iets waar wel rekening mee gehouden moet worden.”

Altijd koude voeten? Zo kom je de wintermaanden wel door:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit zijn de populairste kleuren voor je voordeur volgens Instagram

Je kunt het huis een flinke make-over geven door enkel de voordeur te schilderen. Whitegates UK heeft onderzocht welke kleur voordeur het meeste op Instagram verschijnt.

De populairste kleur voor de voordeur was een bruine, houten deur. Je kunt kiezen voor een deur van donker eikenhout, maar ook voor een lichtbruine deur. Simpel, maar elegant.

Advertentie

Populaire kleuren

Op nummer twee staat de zwarte voordeur als populairste kleur. In combinatie met witgeschilderde of donker rode bakstenen staat dit extra mooi. Had je gehoopt op iets meer kleur? Groene deuren kwamen als de derde meest populaire kleur binnen. Welke kleur groen maakt niet uit: zowel donkergroen als een lichtere tint is geliefd op Instagram.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kate (@seaside_kate)

Top 11

Uit het onderzoek zijn er in totaal elf populaire kleuren naar voren gekomen:

 1. Hout
 2. Zwart
 3. Groen
 4. Blauw
 5. Sage
 6. Rood
 7. Wit
 8. Grijs
 9. Roze
 10. Geel
 11. Paars

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door James Judge (@thehousejudge)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jen + Manny (@weremodelit)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elly (@ellydeakin)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Interior Designer (@theluxedesigner)

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Roomed. Beeld: Getty Image

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien