Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Ervaren huisarts adviseert: maak geen afspraak in de middag

Wanneer je kleine kwaaltjes hebt, word je door de doktersassistente vaak doorgestuurd naar het inloopspreekuur in de ochtend. Het beste moment van de dag, blijkt uit nieuw onderzoek.

Een huisarts is namelijk net zoals iedereen in de ochtend het scherpst en dat is dan ook het beste moment om een afspraak te maken. De Amerikaanse hoogleraar Interne Geneeskunde Jeffrey Linder adviseert naar aanleiding van een nieuwe studie: “Je kunt beter niet in de middag naar de huisarts gaan.”

Nauwkeurigheid
In een ingezonden artikel in The New York Times schrijft de ervaren arts dat hij zelf na 3 uur ’s middags ook niet meer zo scherp is. Zelfs met twintig jaar ervaring kak je aan het einde van de dag dus wat in. Je hebt als huisarts dan al een dag vol afspraken en administratie achter de rug en dat zorgt ervoor dat je bij de afspraken laat in de middag niet meer zo nauwkeurig bent.

Advertentie

Verschillen
Uit een recent onderzoek dat werd gepubliceerd op de website van de American Medical Association blijkt dat ook. De cijfers in dat onderzoek wijzen uit dat artsen in de ochtend meer screenings voor borst- en darmkanker voorschrijven dan in de middag. Dat kan zelfs oplopen tot een verschil van 15%. Dat geldt niet alleen voor deze screenings, maar ook voor antibiotica. Aan het einde van de dag schrijven artsen sneller antibiotica voor. Patiënten hebben in de middag zelfs 26% meer kans om met antibiotica naar huis te gaan. Waar dat mee te maken heeft? Het gevoel dat er tijd ingehaald moet worden door de hoge werkdruk van huisartsen. Ook kan het zijn dat de arts te moe is om echt de tijd te nemen voor de patiënt en daarom maar voor een ‘makkelijke’ oplossing als antibiotica kiest.

Pauze nemen
Om dit te voorkomen, raadt Linder artsen aan om vaker pauze te nemen en administratieve taken indien mogelijk over te dragen aan de assistenten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.nl. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien