Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat houdt het humaan papillomavirus (HPV) precies in?

Het Humaan papillomavirus (HPV) is de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Maar wist je dat dit virus ook voor het ontstaan van andere vormen van kanker kan zorgen?

Het humaan papillomavirus (HPV) is een virus dat veel voorkomt. Het wordt overgedragen via seksueel contact en is heel besmettelijk. Er bestaan verschillende typen van dit virus. Sommige geven een hoog risico op kanker, terwijl bij andere vormen dit risico erg laag is.

Advertentie

Kanker
Vaak merk je niets van een besmetting met HPV. Je kunt soms last hebben van bloedingen tijdens of na seksueel contact. Ook hebben vrouwen dan vaak pijn of een branderig gevoel in de vagina. Gelukkig gaan de meeste infecties met HPV vanzelf weer over, maar als dit niet het geval is kun je genitale wratten krijgen of kan er kanker ontstaan. De bekendste vorm van kanker die ontstaat door HPV is baarmoederhalskanker. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd al ingeënt tegen het virus.

Vaccinaties
Maar de Gezondheidsraad waarschuwde dat een HPV-infectie bij mannen ook kan leiden tot verschillende vormen van kanker. Mannen hebben door zo’n infectie kans op mond-, keel-, anus- en peniskanker. Daarom adviseerde de raad om voortaan ook jongens te vaccineren. Daarom heeft staatssecretaris Paulus Blokhuis besloten dat vanaf 2021 ook jongens gevaccineerd worden tegen het humaan papillomavirus. Ook wordt de leeftijd voor de vaccinatie verlaagd van 13 naar 9 jaar.

Groepsbescherming
Ten eerste zijn jongens zo ook beschermd tegen het virus, waardoor ze minder kans hebben op deze vreselijke ziektes. Ten tweede dragen ze de infectie zo ook minder vaak over aan meisjes. Dit voorkomt verspreiding van het virus. Dit wordt ook wel groepsbescherming genoemd.

Uitstrijkje
Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden eens in de 5 jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit is een onderzoek waarbij bij vrouwen een uitstrijkje wordt afgenomen. Voor de mannen bestaat er nog geen bevolkingsonderzoek rondom het humaan papillomavirus.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, Gezondheidsraad, ANP. Beeld: iStock

Zo zorg je ervoor dat je relatie standhoudt en samen oud wordt

relatie

Premium

Het aantal alleenstaanden en echtscheidingen is nog nooit zo hoog geweest. Hoe komt het toch dat de zoektocht naar De Ware zo moeilijk is geworden? En: wat kunnen we zelf eraan doen om goed samen oud te worden?

We zijn, uitzonderingen daargelaten, allemaal op zoek naar de ware liefde. En als we die gevonden hebben, proberen we dat gevoel zo stevig mogelijk vast te houden. Althans, dat zou je denken. De realiteit is anders. Niet eerder telde Nederland zo veel alleenstaanden. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw nam het
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien