Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: is hete koffie gezonder dan ijskoffie?

In de zomer bestel je waarschijnlijk maar al te graag een lekker verfrissende ijskoffie op het terras. Maar is dit eigenlijk wel een gezonde keuze, of kun je zelfs ’s zomers toch beter voor hete koffie gaan? Libelle legt het je haarfijn uit.

Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe een minder gezonde keuze te maken, laten we dat vooropstellen. Een beetje genieten mag immers ook, toch?

Advertentie

Antioxidanten
We weten inmiddels wel dat er in koffie antioxidanten zitten die goed voor je zijn. Wanneer je veel van deze stoffen binnenkrijgt, vermindert de kans op ziekten als kanker. Ook de kans op hartaandoeningen, leveraandoeningen, diabetes en vroegtijdige sterfte kan erdoor afnemen. Hete koffie bevat aanzienlijk meer antioxidanten dan ijskoffie, wat het dus een iets gezondere keuze maakt.

Minder cafeïne
Het klinkt gek, maar het is toch echt waar: in ijskoffie zit minder cafeïne dan in hete koffie. Koude koffie bevat ongeveer 40 milligram cafeïne, terwijl warme koffie ongeveer 60 milligram bevat. Als je na een korte nacht wel wat extra energie kunt gebruiken, kun je dus ook beter kiezen voor hete koffie. Maar wanneer je juist gevoelig bent voor cafeïne, is ijskoffie een betere keuze.

Goed voor je hart
IJskoffie is dan weer beter voor je hart dan de warme variant van het geliefde drankje. Dit komt omdat er door de toevoeging van (plantaardige) melk ook stoffen als magnesium in het drankje zitten. En dit heeft bewezen een goede uitwerking op de gezondheid van je hart. Ook krijg je door de vette melk in combinatie met de cafeïne minder snel een piek in je bloedsuikerspiegel.

Minder stress en gelukkiger
Famme meldt dat de geur van warme koffie je stressgevoelens aanzienlijk kan verminderen. Je zou niet eens een slokje hoeven te nemen om al overspoeld te worden door een kalm en gelukkiger gevoel. Deze uitwerking heeft ijskoffie minder tot niet, omdat er minder aroma’s vrijkomen bij het koude zomerdrankje.

Ben je geen fan van koffie maar wél een fervent theedrinker? In de Libelle Shop kun je nu voor een fijne prijs een waterkoker kopen.

Inventum Retro waterkoker
Inventum Retro waterkoker
€45,00 € 34,90
bestellen

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Famme. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien