Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Is jouw buikje nog wel gezond? Zó kom je erachter

Voor je gezondheid is het belangrijk om je buikomtrek goed in de gaten te houden. Buikvet hoopt zich namelijk op rondom belangrijke organen, waardoor je meer risico loopt op hartkwalen, diabetes en beroertes. Maar hoe weet je nu of jouw buikje nog wel ‘gezond’ is?

Je kunt hier heel gemakkelijk achter komen door je buikomtrek te meten.

Advertentie

Hoeveel centimeter?
Ga hiervoor rechtop staan en zet je voeten ongeveer 30 centimeter uit elkaar.  Zoek het laagste punt van je heupen op en hou je vingers op het middelpunt tussen de twee. Leg nu het meetlint rond je buik, ter hoogte van je vinger en bekijk het resultaat.

  • Normale buikomvang: minder dan 80 centimeter
  • Vergrote buikomvang: tussen de 80 en 88 centimeter
  • Ernstig vergrote buikomvang: meer dan 88 centimeter

Tijd voor actie
Als je buikomvang minder dan 80 centimeter is, dan weet je dus dat het wel goed zit. Zit je tussen de 80 en 88 centimeter, dan is het belangrijk om op je voeding te gaan letten en wellicht meer te gaan bewegen. En bij meer dan 88 centimeter is het helemaal belangrijk om actie te gaan ondernemen.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: HLN.be. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Mijn bewondering voor mensen in de zorg groeit met de minuut”

Tessel Tindert

Premium

De ene keer dat ik met Marijke bel, klinkt ze somber, de andere keer wat opgewekter. Dan vertelt ze dat ze een goede nacht heeft gehad en dat het met Maarten wat beter gaat.

Hij ligt nog steeds aan het zuurstof in het ziekenhuis, maar hij hoeft niet naar de IC. Elke dag doe ik wat boodschappen die ik voor de deur leg. Als ik op de 4e dag met mijn boodschappentas uit de lift stap, staat haar voordeur open. In de donkere gang staat Marijke. Broos, mager en ver

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien