Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Jeuk na sex? Misschien ben je allergisch

Wát, kun je allergisch zijn voor sex? Laat ons je direct geruststellen: nee, dat niet per se. Maar voor iets wat vele koppels gebruiken tíjdens sex wel.

Heb jij weleens last van jeuk in of rond je vagina na het vrijen? Kijk dan eens kritisch naar je glijmiddel.

Advertentie

Glijmiddelallergie 
Glijmiddel kan sex een stuk fijner maken, zeker als je weleens last hebt van vaginale droogte. Maar als je jeuk krijgt vlak nadat je het hebt gebruikt, kun je het product misschien beter niet meer gebruiken. Het kan dan namelijk een allergische reactie zijn op een ingrediënt in het glijmiddel.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een glijmiddelallergie:

  • Jeuk en/of uitslag in de gebieden die in contact zijn gekomen met glijmiddel
  • Een branderig gevoel in of rond je vagina
  • Afscheiding uit je vagina vlak nadat je het glijmiddel gebruikt hebt
  • Benauwdheid of een piepende ademhaling

Glijmiddel op water-, siliconen- of oliebasis
Je hoeft glijmiddel niet gelijk compleet af te zweren. Wel is het goed om je te verdiepen in het soort glijmiddel. Kun jij er het best een op waterbasis, siliconenbasis of oliebasis gebruiken? Gynaecoloog Alyssa Dweck legt aan lifestylewebsite Popsugar dat als je een gevoelige huid hebt, je het best kunt gaan voor een glijmiddel waar de minste ingrediënten zitten. Zo bestaan er glijmiddelen die alleen maar uit vitamine E en siliconen bestaan.

Met een smaakje
Heb je geen gevoelige huid, maar wel regelmatig last van schimmelinfecties? Probeer dan een glijmiddel zónder glycerine te vinden. Volgens dokter Dweck kan deze stof je vatbaarder maken voor schimmelinfecties. En wordt je verleid door glijmiddelen met een fruitig smaakje, of – jawel, het bestaat – een verwarmende werking hebben? Die raadt de gynaecoloog, uit voorzorg, sowieso af.

Huisarts
Mocht je jeuk hebben na de sex, dan kun je proberen om met lauw water het gebied rond je vagina te wassen. Zonder zeep, want dat kan juist weer irriteren. Houdt de jeuk langer dan een dag aan? Dan doe je er wellicht goed aan contact op te nemen met je huisarts. Sowieso kan het bij terugkerende jeuk geen kwaad om even langs de dokter te gaan. Wist je dat je ook allergisch kunt zijn voor sperma of condooms?

Bron: Popsugar. Beeld: iStock

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief! 

Seksvlogger Rianne vertelt over het verband tussen sex en hoofdpijn:

Memoires van een maîtresse – Deel 51: “Mondje dicht hè, ook tegen Eva”

kapitein

Sabine genoot volop van de aandacht van de Kapitein. Hij stond spontaan op de stoep en gooide al zijn talenten op tafel. Of beter, het aanrecht. Toen hij bij vertrek zijn horloge liet liggen, besloot Sabine haar lippen stijf op elkaar te houden. Zou ze het lot zo een handje kunnen helpen?

Telefoon uit en naar bed. Oh, wat een loeder ben ik toch ook. Zou hij het al doorhebben? De volgende ochtend word ik wakker door de bel. Het is half 9 en de Kapitein staat voor de deur. “Hee!” lach ik schaapachtig. “Wat een verrassing!” Zijn humeur is duidelijk niet zo zonnig als h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien