Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Waarom je juist nu extra last kunt hebben van elektrische schokjes

Heb je de laatste weken extra veel last van statisch haar? En geven jij en je partner elkaar om de haverklap elektrische schokjes? Je bent niet de enige!

Volgens wetenschapsjournalist Diederik Jekel komt dit doordat we allemaal in thuisquarantaine zitten.

Advertentie

Luchtvochtigheid

Een statische elektriciteit wordt veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je ‘statisch’ wordt. Maar bij een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in de zomer, wordt deze statische lading via de vochtdeeltjes in de lucht weggeleid.

“Bij een lage luchtvochtigheid, zoals in de winter, kan dat niet”, legt Jekel uit aan RTL Nieuws. Als de lucht door de kou droger is, kunnen de ladingen moeilijker je lichaam verlaten. De elektrische ladingen bouwen zich dan in je lichaam op. En als deze ophoping het lichaam verlaat, dan krijg je een schokje.

Verwarming

Op zich is de luchtvochtigheid op dit moment niet eens zo extreem laag, maar doordat veel mensen in thuisquarantaine zitten, met waarschijnlijk de verwarming aan, gaat de luchtvochtigheid in huis naar beneden. Het resultaat? Meer elektrische schokjes.

Word je gek van al die elektrische schokjes? Dan kun je een paar dingen doen: geen schoenen met rubberen zolen dragen, synthetische stoffen vermijden en op blote voeten lopen. Om de luchtvochtigheid in huis te verhogen kun je eventueel ook met een plantenspuit een rondje door het huis maken.

Je kunt eventueel ook een paar luchtzuiverende planten in huis zetten. Deze kamerplanten zetten overdag CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert:

Luchtzuiverende planten mix (set van 5)
Luchtzuiverende planten mix (set van 5)
€59,95 €29,95
Bekijk

Topkappers geven antwoord: wat kun je doen tegen statisch haar?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Doe het lekker zelf: maak dit multifunctioneel kledingrek voor al je modemoois

kledingrek

Premium

Gek kun je worden van jassen die niet meer aan de kapstok passen, van rondslingerende kleding en van sjaaltjes de je nooit kunt vinden. Met wat planken maak je van een kledingrek zo een multifunctioneel rek. Superhandig, want behalve kleding kun je daar ook alle schoenen en accessoires kwijt. Ideaal voor in de hal of de slaapkamer!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien