Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: waarom jus d'orange zo vies smaakt na het tandenpoetsen?

Een glas verse jus d’orange bij het ontbijt kan heerlijk zijn. Maar liever niet als je net je tanden hebt gepoetst, want dan heeft sinaasappelsap ineens een hele rare smaak. Waar komt dat eigenlijk door? 

Zodra je iets eet, gaan de smaakpapillen in je mond werken. Eén smaakpapil bestaat uit wel vijftig tot honderd verschillende smaakcellen. Deze smaakcellen hebben allemaal apart receptoren die verschillende smaken kunnen waarnemen.

Advertentie

In de war
De smaak van het voedsel dat je in je mond hebt, bindt zich vervolgens aan een receptor en geeft een seintje aan je hersenen. Zo proef je en herkennen je hersenen de smaak. Maar er zijn bepaalde stoffen die de receptoren in de war brengen. Een voorbeeld hiervan is de zeepachtige stof natriumlaurylsulfaat. Deze stof zit in tandpasta om het schuimend te maken, maar verstoort dus de zoetreceptoren.

Bitter en zuur
Enno Veerman is hoogleraar orale biochemie aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam en legt aan de Volkskrant uit dat door de tandpasta de zoetreceptoren zijn verstoord. Je proeft dan geen zoet meer en alleen nog maar bitter en zuur als je na het tandenpoetsen jus d’orange drinkt. Hierdoor krijgt het een hele andere smaak dan je normaal gewend bent.

Wachten
De oplossing? Gewoon wachten, zegt Veerman. Het duurt ongeveer een uur tot de receptoren weer zijn hersteld. Of je zou natuurlijk voor tandpasta zonder natriumlaurylsulfaat kunnen gaan. Dan heb je als het goed is nergens last van bij het drinken van verse sinaasappelsap.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: De Volkskrant, Happy in Shape. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien