Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

'Kaas eten is net zo verslavend als morfine'

Van een plankje met Franse kazen tot een ouderwetse boterham met kaas: we zijn dol op kaas. Nu is er blijkbaar een verklaring voor onze verslaving. 

Het melkwit caseïne lijkt qua structuur erg op dat van – jawel – de verslavende pijnstiller morfine. Dat zegt dokter Neal Bernard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde. “Kaas kan eigenlijk ook wel zuivelcrack genoemd worden”, zegt hij.

Advertentie

LEES OOK: FANS VAN GESMOLTEN KAAS HEBBEN MEER SEX 

Caseïne
“Je hersenen reageren net hetzelfde op kaas als op eender welke drug. Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken.”

Blokje kaas
“Caseïne, is net zoals andere proteïnen, eigenlijk een soort van ketting van aminozuren. Maar wanneer je lichaam het afbreekt, splitten de schakels niet allemaal. Ze blijven aan elkaar geschakeld in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen,” legt hij uit.”Hoe minder onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten.”

Nieuw: Libelle op WhatsApp! Meld je gratis aan

LEES OOK:

KIJK OOK: Wat is Gezond? Heb je een ijzertekort, eet dan spinazie. Klopt dat?

Bron: Hln.be. Beeld: iStock

Erik van der Hoff werd in 14 maanden tijd vader én opa: “Ik hoor mezelf nog stamelen: ‘Eh jongens, ik ben verliefd en… ze is jong’”

Rifka

Premium

Na jaren van hollen-rennen-vliegen kwam, met de geboorte van zijn vierde kind, het leven van presentator en zanger Erik van der Hoff (56) in een heel ander vaarwater. “Ineens bouw ik weer zandkastelen en blokkentorens.”

“Alles mag, niets moet. Dat was zo’n beetje de fase waarin ik zat: mijn drie kinderen waren volwassen, met hun eigen leven. Mijn dochter Sascha woont zelfs in Israël. Ik had een beetje last van het empty nest-gevoel, maar tegelijkertijd kon ik ineens weer gaan en staan waar ik wilde. Heerlijk voor een vlinder als ik. Maar nu o
Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien