Italiaans leren tassen van € 329,- voor € 79,95

Zoek binnen:

'Kaas eten is net zo verslavend als morfine'

Van een plankje met Franse kazen tot een ouderwetse boterham met kaas: we zijn dol op kaas. Nu is er blijkbaar een verklaring voor onze verslaving. 

Het melkwit caseïne lijkt qua structuur erg op dat van – jawel – de verslavende pijnstiller morfine. Dat zegt dokter Neal Bernard, voorzitter van het comité voor verantwoordelijke geneeskunde. “Kaas kan eigenlijk ook wel zuivelcrack genoemd worden”, zegt hij.

Advertentie

LEES OOK: FANS VAN GESMOLTEN KAAS HEBBEN MEER SEX 

Caseïne
“Je hersenen reageren net hetzelfde op kaas als op eender welke drug. Dat komt door caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voorkomt. Telkens als je dus een stukje brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken.”

Blokje kaas
“Caseïne, is net zoals andere proteïnen, eigenlijk een soort van ketting van aminozuren. Maar wanneer je lichaam het afbreekt, splitten de schakels niet allemaal. Ze blijven aan elkaar geschakeld in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen,” legt hij uit.”Hoe minder onderdelen overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten.”

Nieuw: Libelle op WhatsApp! Meld je gratis aan

LEES OOK:

KIJK OOK: Wat is Gezond? Heb je een ijzertekort, eet dan spinazie. Klopt dat?

Bron: Hln.be. Beeld: iStock

Speel hier de woordzoeker van zaterdag 22 februari

woordzoeker

Premium

Wil jij je weekend goed beginnen met een ouderwetse puzzel? Dan heb jij geluk want op deze zaterdag 22 februari hebben wij weer een leuke woordzoeker voor je klaarstaan. Na aankoop heb je 7 dagen om ‘m op te lossen. Je vindt de puzzel terug in jouw bewaarlijst. Succes!

[premium-verder-lezen]

[puzzel]

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien