Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Zó groot is de kans dat je nu besmet wordt met corona

Terwijl de Nederlandse terrassen heropend zijn en de anderhalvemetersamenleving vorm begint te krijgen, rijst de vraag bij velen hoe groot de kans nu is om nog besmet te raken met het coronavirus.

Een precies getal noemen is zo simpel nog niet, maar deze uitleg kan je wel meer inzicht geven hoe groot de kans op besmetting nog is.

Advertentie

Besmettingsgraad

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat dat op dit moment ongeveer 1.715 coronapatiënten in Nederland zijn die anderen kunnen besmetten.

Om dat te kaderen: momenteel is de besmettingsgraad 0,87. Dit betekent dat 1 besmettelijke coronapatiënt gemiddeld 0,87 anderen besmet. Met de nadruk op ‘besmettelijk’, want coronapatiënten zijn besmettelijk zolang ze klachten hebben. “Hoe meer klachten iemand heeft, des te besmettelijker hij is en hoe meer het virus verspreid wordt”, legt Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, uit aan RTL Nieuws.

De kans dat je besmet wordt zonder klachten, hangt af van 2 dingen: het reproductiegetal en hoe goed iedereen zich aan de maatregelen houdt. Berends vertelt aan de nieuwswebsite dat 1 coronapatiënt 2 tot 4 anderen besmet. Maar doordat de maatregelen zijn genomen, schommelt dit getal rond de 1.

Eigen invloed

Je eigen gedrag speelt ook een belangrijke rol in de kans op besmetting. “Als je afstand houdt, is de kans klein dat je besmet wordt”, zegt Berends. “Op het moment dat je met dertig mensen naar een feestje gaat waar geen afstand wordt gehouden, is de kans om het op te lopen een stuk groter. “Door je aan de maatregelen te houden, verlaag je de kans op besmetting voor jezelf, maar ook voor anderen. De maatregelen zijn niet voor niets ingesteld”, besluit Berends.

Hoe zit het met corona en kinderen? Dokter Rutger legt uit:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien