Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoeveel kleiner is de kans dat je de griep krijgt na de griepprik?

Als je denkt dat je na het krijgen van een griepprik verzekerd bent van een griepvrije herfst en winter, dan kom je bedrogen uit: de werking van de prik is namelijk niet waterdicht. Je kunt nog steeds ziek worden, al is het wel vaak minder ernstig.

Maar hoeveel kleiner is de kans dat je alsnog de griep krijgt na de prik?

Advertentie

Zo werkt het
Er zijn verschillende virussen die ervoor kunnen zorgen dat je de griep krijgt. Het vaccin beschermt je ‘alleen’ tegen de virussen waarvan deskundigen denken dat ze dit griepseizoen actief zullen zijn. Die voorspelling hoeft niet altijd te kloppen: soms komt er een net iets andere griep dan verwacht of blijkt een ander virus overheersend. Het kan dus zomaar zijn dat je een griepprik krijgt die uiteindelijk helemaal niet werkt, omdat er een ander virus actief is.

Minder kans
Daarnaast speelt de weerstand van de persoon die de griepprik krijgt ook een belangrijke rol. Iemand met een minder goede weerstand maakt nu eenmaal minder afweerstoffen aan tegen het griepvirus, wat betekent dat je alsnog de griep kunt krijgen. Gelukkig zorgt de griepprik er in zo’n geval meestal wel voor dat je minder ernstig ziek wordt, iets wat voor vooral voor oudere mensen erg belangrijk is. Al met al is de griepprik de beste manier om jezelf en je omgeving te beschermen tegen de ernstige gevolgen van de griep. De kans om griep te krijgen is gemiddeld 40 procent lager als iemand een griepprik heeft gehad, wat best aanzienlijk is. Voor personen ouder dan 60 jaar en volwassenen en kinderen met chronische ziekten (o.a. diabetes mellitus, hart-, long- en nierziekten) en/of immuunstoornissen) is het halen van een griepprik dan ook zeker aan te raden.

Dokter Rutger vertelt je voor wie de griepprik nu precies bedoelt is. Bekijk hier de video:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien