Let op: grote kans op blauwalg in natuurwater vanwege hittegolf

Vanaf woensdag kunnen we dagenlang hoge temperaturen in ons land verwachten. Heel fijn voor als je een zonneaanbidder bent. Maar, pas op als je verkoeling gaat zoeken. Bij warm weer wordt de kans op blauwalg in natuurwater namelijk groter.
Blauwalg in het water is normaal, maar bij hoge temperaturen vermeerderd het en kan het giftig worden.
Het ontstaan van blauwalg
Wanneer het een lange tijd boven de 20 graden is, de weersomstandigheden verder rustig zijn en er weinig stroming in het water is, kan er een drijflaag van blauwalg op het water ontstaan. Dit ziet er niet altijd blauw uit, zoals de naam doet vermoeden, maar kan ook groen of bruin zijn. Vaak stinkt deze drijflaag en zie je dode vissen drijven.
Klachten
Niet fris dus, maar ook zeker niet goed voor je gezondheid. Door blauwalg kun je last krijgen van huidirritatie en geïrriteerde ogen. Maar als je een slok water binnenkrijgt kun je ook gaan overgeven of last krijgen van diarree en erge buikpijn. Bij erge klachten na het binnenkrijgen van verontreinigd water is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Dieren
Ga zelf dus niet zwemmen op een plek waar mogelijk blauwalg kan zijn, maar laat ook je hond niet in dit water gaan. Voor dieren kan dit namelijk dodelijk zijn. Symptomen na contact met verontreinigd water bij dieren zijn: moeilijk ademhalen, gebrek aan coördinatie en sloomheid, overgeven en diarree en zelfs epileptische aanvallen. Dieren die dit water binnen hebben gekregen kunnen het beste zo snel mogelijk overgeven om de maag leeg te krijgen. Dit kan met een voor dieren bestemd laxeermiddel worden gedaan.
Waar is het veilig?
Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen onderzoeken regelmatig het water van 770 zwemplekken in Nederland. Op Zwemwater.nl wordt bijgehouden waar het momenteel veilig is om te zwemmen en waar niet.
Gitzwart zand: hier vind je de mooiste zwarte stranden van Europa
De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
lees ook
Bron: Hart van Nederland. Beeld: iStock