Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Onderzoek: je karakter beïnvloedt de gezondheid van je darmen

We wisten al dat stress een grote invloed op je darmflora kan hebben. Maar recent onderzoek toont aan dat ook je karakter een rol kan spelen in de gezondheid van je darmen. Deze link wordt gelegd door de Britse onderzoeker Katerina Johnson van Oxford University.

Katerina verdiepte zich in de wetenschap van de darm-hersenverbinding, en ontdekte dat je persoonlijkheid ook een rol kan spelen in hoe gezond je darmen zijn.

Advertentie

Studies

“Er bestaat meer en meer onderzoek dat het darmmicrobioom koppelt aan de hersenen en het gedrag”, aldus Katerina haar interesse in onderzoek naar dit onderwerp. “Het meeste van dat onderzoek was uitgevoerd op dieren. De menselijke studies waren meer gericht op de invloed van de darmen op psychiatrische of neurologische aandoeningen zoals epilepsie, ADHD of depressie.”

Persoonlijkheid

Daarom besloot ze zelf meer onderzoek te doen. “Mijn belangrijkste voornemen was om te kijken naar de invloed van onze persoonlijkheid en de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in onze darmen”, aldus de onderzoekster. Voor het onderzoek liet ze 655 mensen een ontlastingsonderzoek ondergaan en een enquete invullen.

Extravert

En wat bleek? De mensen met een volle agenda en extravert karakter bleken een grotere diversiteit aan goede bacteriën in hun darmflora te hebben, dan de introverte participanten. Diversiteit in de darmbacteriën is belangrijk, want dit draagt bij aan een gezonde spijsvertering en goede algehele gezondheid.

Verklaring

“We leiden een stressvol leven met steeds minder sociale interacties en brengen minder tijd door in de natuur”,verklaart Katerina. “Al deze factoren kunnen het darmmicrobioom beïnvloeden en kunnen ons gedrag en psychologisch welzijn op vooralsnog onbekende manieren bepalen.”

Last van winderigheid? Pien en Juul geven tips:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: New Atlas, HLN. Beeld: iStock

Elsemarie (49): “Op deze manier heb ik nog nooit aandacht van een man gehad”

Elsemarie (49): “De keren in mijn leven dat ik verliefd was, heb ik veel en hartstochtelijk gevreeën. Met mijn man, met wie ik nu vijftien jaar getrouwd ben, doe ik dat nog steeds.

Verliefdheid en sex heb ik nooit los van elkaar kunnen zien. Tot een paar jaar geleden een nieuwe collega op de zaak kwam. Niet een heel opvallende man, maar hij had een uitstraling die mij aantrok. We raakten met elkaar in gesprek en het klikte meteen. Al gauw zaten we tijdens de lunchpauze aan hetzelfde tafeltje in de kantine en gingen we daarna nog even een eindje lopen.

Net zoals i

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien