Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Goed om te weten: waarom je nóóit in een kersenpit moet bijten

Ben je een beetje een hypochonder of het type dat van nature al snel in doodsangst verkeert? Dan is het misschien verstandig om nu niet verder te lezen.

Koffie of water drinken, chocola of zelfs een kersenpit eten; het zijn de meest doodeenvoudige huis- tuin- en keukenzaken waardoor je met een beetje pech al het loodje legt. Maar hoeveel kun je nou van dit alles tot je nemen voordat je jezelf daadwerkelijk vergiftigt? We hebben het allemaal op een rijtje gezet.

Advertentie

1. Koffie: 70 kopjes

Eerst maar een geruststelling: van koffie kun je wel 70 koppen drinken voordat je hart bezwijkt aan de hoeveelheid cafeïne. Dat betekent dat je de hele dag door 3 kopjes per uur moet drinken voordat je de dodelijke grens bereikt.

2. Alcohol: 13 shotjes

De meeste mensen knappen niet echt op van 13 glazen alcohol, maar 13 shotjes achter elkaar wegtikken is nog veel gevaarlijker. De sterke alcohol kan een bepaald gedeelte van je brein afsluiten, met de dood als gevolg. Een enge gedachte als je bedenkt hoe het er tijdens de gemiddelde ontgroening aan toegaat…

3. Water: 6 liter

Genoeg water drinken is gezond en belangrijk, maar er bestaat ook zoiets als te veel water drinken. Dat punt bereik je na 6 liter. Als je 3 keer meer dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt, zwellen je hersenen op wat kan leiden tot een coma of een hartaanval.

4. Te weinig slaap: 11 dagen

Dat je genoeg slaap nodig hebt om goed te functioneren, is geen nieuws meer. De langste periode waarin een mens het volhield zonder slaap, was 11 dagen achter elkaar. Ter vergelijking: bij ratten is dat 2 weken. Het gaat overigens weer goed met de persoon die het experiment onderging nadat hij genoeg rust had gepakt, maar probeer zoiets vooral niet zelf.

5. Onder water blijven: 6 minuten

Na 4 minuten onder water loop je al hersenbeschadiging op, na 6 minuten kom je niet meer levend boven water. Om nog maar eens te benadrukken hoe gevaarlijk wedstrijdjes ‘onder water blijven’ zijn.

6. Chocola: 85 repen

Van chocola kun je moeilijk afblijven als die wikkel er eenmaal af is, maar 85 repen zal zelfs de grootste chocoladeliefhebber niet halen. Letterlijk niet, want dan ga je dood. Dat komt door de stof theobromine. 1000 milligram per kilo is fataal voor mensen. Dit is trouwens ook de reden waarom je je huisdier nóóit chocola moet voeren.

7. Lang zijn: iedere 2,5 centimeter

Ben je gezegend met een modellenlengte? Lees dan maar niet verder. Lang zijn is een sluipmoordenaar omdat het je bloedsomloop belast. Iedere 2,5 centimeter bovenop 1,52 meter snoept een jaar en 3 maanden van je leeftijd af.

8. Kersen: 1 of 2

Een kers zelf kan niet zoveel kwaad, maar de kersenpit des te meer. In 1 of 2 pitten bijten kan al fataal zijn door de hoge dosis cyanide in de pit die ervoor zorgt dat je stikt. Een kers met pit en al doorslikken is trouwens geen reden tot paniek.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AsapSCIENCE. Beeld: iStock

Lees meer

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien