Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom het keto-dieet nare gevolgen voor je huid kan hebben

Het keto-dieet wint steeds meer aan populariteit. Het zou namelijk een ideale manier zijn om in korte tijd flink veel gewicht te verliezen. Maar toch zit er een nadeel aan deze manier van eten, blijkt uit recent onderzoek. Het kan namelijk voor nare huidproblemen zorgen.

Dit komt naar voren in een recente studie, gepubliceerd in de Journal of Investigative Dermatology.

Advertentie

Wat is het keto-dieet
Allereerst: wat is het keto-dieet precies? Wanneer je volgens deze voedingsleer leeft, focus je voornamelijk op gezonde vetten. Heel veel gezonde vetten, zoals avocado, vette vis, kokosolie en ongebrande noten. Ook mag je veel groentes, wat eiwitten en zuivelproducten eten. Koolhydraten zijn bij dit dieet uit den boze, net als fruit en suikerrijke groenten zoals pompoen, pastinaak en mais.

Huidprobleem
Van oorsprong is het dieet in het leven geroepen om de aanvallen bij mensen met epilepsie te verminderen, maar inmiddels wordt het ook veel ingezet om snel en doeltreffend af te vallen. Gewicht verliezen is natuurlijk heel fijn als dat je doel is. Maar volgens het onderzoek zou je huid een stuk minder blij van dit vette dieet worden.

Psoriasis
Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat sommige vetten ontstekingen in de huid kunnen veroorzaken. Veel mensen die het keto-dieet volgen, krijgen erg veel van de vetsoort medium-chain triglycerides (MCTs) binnen. Dit is onder andere te vinden in het vet van kokosolie. Wanneer dit vet gecombineerd wordt met omega-3-vetzuren, zou het de kans op psoriasis vergroten.

Gevoeligheid
Toch is het eten van andere vetten juist weer wél goed voor de huid. Denk hierbij aan de vetten die je vindt in olijfolie, zalm en avocado. Maar als je gevoelig bent voor huidontstekingen of psoriasis hebt (gehad), is het keto-dieet volgens dit onderzoek niet de beste keuze voor jou.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Bedrock. Beeld: iStock

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien