Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Van gezond eten worden kinderen gelukkiger, blijkt uit onderzoek

Als ouder of grootouder wil je waarschijnlijk dat je (klein)kinderen gezond eten, omdat ze daar groot en sterk van worden. Maar er is nu nóg een reden om de kleintjes ervan te overtuigen snoeptomaatjes te verkiezen boven drop: ze worden er gelukkiger van.

Niemand heeft natuurlijk zin aan een gevecht aan tafel, omdat je (klein)kinderen weigeren hun groentes op te eten. Toch kan het lonen om even door te zetten.

Advertentie

Kinderen gelukkiger van gezond eten

Uit onderzoek, gepubliceerd in BMC Public Health blijkt dat gezond eten niet alleen invloed heeft op de fysieke gezondheid van kinderen, maar ook op hoe ze zich voelen op sociaal en emotioneel vlak.

Voor het onderzoek werden 7000 Europese kinderen tussen de 2 en 9 jaar gevolgd. Daarna maakten ze de balans op. Wat bleek? Een gezond eetpatroon met niet te veel toegevoegde suikers, iedere dag fruit, 2 tot 3 keer per week vis en verder veel volkorenproducten en groenten, zegt voor een beter emotioneel welzijn.

Meer zelfvertrouwen en minder emotioneel eten

Wat dat concreet inhoudt? Meer zelfvertrouwen en minder mentale problemen. Ook waren de kinderen minder vatbaar voor groepsdruk. Dit was zelfs ongeacht het gewicht of de economische status van de kinderen.

Hoe dat kan? De onderzoekers denken dat het te maken heeft met omega-3 vetzuren, vitaminen en mineralen. Die zijn nou eenmaal goed voor je. Daarnaast hangt een gezond eetpatroon samen met een goede nachtrust. Wie goed slaapt, voelt zich natuurlijk ook een stuk beter.

Nog een mooi voordeel: de kinderen die gezond aten, grijpen bij emotionele problemen minder snel naar ongezond eten om hun verdriet te verwerken. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van.

Genoeg reden dus om je kroost een gezonde maaltijd voor te schotelen. Maar nou ja, af en toe wat lekkers is natuurlijk helemaal prima. Want wie wordt er niet gelukkig van een stukje chocolade…?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

Lees meer

Maartje en de meisjes deel 57: “Het is zo fijn wat je doet, Vera”

Maartje

Tijdens haar derde rondje rennen deze week, loopt Maartje Vera tegen het lekkere lijf. Samen sprinten ze naar Vera’s huis voor een verrukkelijke smoothie, maar blijkbaar is dat niet het enige dat ze in petto heeft.

Ze heeft twee smoothies in haar hand en alleen een badjas aan. Onschuldig kijken heeft geen zin meer, want we voelen allebei wel wat er gaat gebeuren. Dat vind ik ook zo leuk aan Vera. Durf. Ze laat duidelijk zien dat ze me wil en dat vind ik woest aantrekkelijk. Glunderend stapt ze met smoothies en al de douche binnen.

“Om je vingers bij af te likken”,

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien