Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Is koolzuurhoudend water even gezond als gewoon water?

Het overschakelen van frisdrank op water is altijd een goed idee. Maar soms mis je net even die sprankeling in het drinken.

Dus dan kies je misschien voor water met prik. Maar is dit net wat minder saaie drankje een goed alternatief?

Advertentie

Gebit
Het grote verschil in het drankje is – je meent het – de koolzuur. Hiervan wordt beweerd dat het slecht is voor je tanden door het aantasten van het glazuur. Toch blijkt het dat dit een fabeltje is. In cola, sinas en andere dranken met prik zitten andere zuren, zoals citroenzuur, die wél je tandglazuur aantasten. Daarnaast doet de grote hoeveelheid suiker ook niet veel goeds. Dat zit niet in water met prik, dus voor je tandglazuur hoef je het dus niet te laten staan.

Dikker?
Enfin, we zijn natuurlijk benieuwd wat het met ons lichaam doet. En helaas pindakaas, maar sommige onderzoekers suggereren dat je dikker wordt van koolzuurhoudende dranken. Dit komt doordat koolzuurhoudende dranken een hormoon triggeren waardoor je een hongerig gevoel krijgt. Maar: het onderzoek is voornamelijk gericht op ratten en is daarna op zeer kleine schaal uitgevoerd op 20 jonge mannen. Vrouwen kwamen in het onderzoek helemaal niet voor. Erg kort door de bocht, dus.

Plastic
Wel is er sowieso een andere reden waarom je voor ‘normale’ water zou moeten gaan. Het is niet alleen goedkoper om water uit de kraan te drinken, ook zijn de plastic flessen slecht voor het milieu. Het produceren en transporteren van de flessen kost energie en daarbovenop komen de flessen vaak in de natuur terecht. Een glas kraanwater voorkomt dit alles.

Dus…
Koolzuurhoudend water is net iets slechter voor je dan normaal water, maar vergeleken met andere koolzuurhoudende dranken (cola, sinas, etc.) is het gezond. Twijfel je tussen kraanwater of koolzuurhoudend water, ga dan voor de eerste optie.

Suikervrije frisdrank en bronwater goedkoper? De overheid vindt van wel:

Meer tips over een gezond leven lees je in Libelle Gezond:

Libelle Special 5 – Gezond
Libelle Special 5 – Gezond
€4,65
Bestel

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU, menselijklichaam. Beeld: iStock

Speel hier de snackpuzzel van zondag 26 januari gratis

snackpuzzel

Premium

De gratis puzzel van 26 januari is ons er eentje! Lukt het jou om 'm op te lossen? Je vindt ‘m terug in jouw Bewaarlijst en hebt 7 dagen om de puzzel op te lossen. Succes!

[minipuzzel]

 

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien