Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Waarom je na een korte nacht zoveel zin hebt in vet eten

Als je een nacht de slaap niet hebt kunnen vatten, is de kans groot dat je de dag erop continu lekkere trek hebt. Donuts, frietjes of gewoon een hele chocoladereep én wat koekjes… Hoe kan het toch dat vet eten ineens veel aantrekkelijker is wanneer je moe bent? Recent onderzoek geeft antwoord op deze prangende vraag.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Advertentie

Experiment
Om uit te zoeken waarom slecht slapen je hongergevoel aanwakkert, voerden de wetenschappers een experiment uit met 29 mannen en vrouwen tussen de 18 en 40 jaar. De ene groep participanten mocht 4 weken lang goed slapen, en daarna 4 weken slechts 4 uurtjes per nacht onder de wol kruipen. Bij de andere groep deelnemers werd het experiment in omgekeerde volgorde gedaan.

Snacks
Iedere dag kregen de deelnemers ontbijt, lunch en diner voorgeschoteld. Ze hadden telkens wel zelf de keuze uit een buffet vol snacks. Zo werd al snel duidelijk dat er veel meer gesnoept werd door de participanten die erg moe waren. “Na een korte nacht, geven we de voorkeur aan calorierijke voeding zoals donuts, koekjes met chocolade en frietjes”, stelt hoofdauteur Thorsten Kahnt vast.

Overcompenseren
Thorsten verklaart: “Last van slaaptekort? Dan krijgen de noodzakelijke hersengebieden niet voldoende informatie. Hierdoor ga je overcompenseren door te kiezen voor voedsel met een rijker energiesignaal.” Maar er kwam nog een interessant feit omhoog. Want door de deelnemers aan een MRI-scanner te leggen, bleek dat hun reukzin veranderde bij slaaptekort.

Hersenactiviteit
Wat bleek? Er was een verhoogde activiteit in de piriform cortex, het gebied in de hersenen dat alle signalen van de neus ontvangt. “Dit zorgt ervoor dat vermoeide mensen snakken naar junkfood”, aldus hoofdonderzoeker Thorsten. Kortom; een goede nachtrust is écht hartstikke belangrijk. Vanavond maar vroeg op bed?

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN. Beeld: ANP

Vet eten Libelle

Lees meer

Tessel Tindert: “Zou hij mij ook geld afhandig hebben willen maken?”

Met een bonkend hoofd en een uitgedroogde mond word ik wakker van bouwvakkers die in de binnentuin met een gillende zaag aan het werk zijn. Ik trek mijn dekbed over mijn hoofd.

Ik wil slapen, ik wil er niet zijn, ik wil weg uit mijn lichaam dat beurs en pijnlijk aanvoelt alsof ik in elkaar ben geslagen. Terwijl ik luister naar het gejank van de zaag, denk ik aan de vorige avond. Doris, Julie en ik hebben toen David/Taco was vertrokken 2 flessen wijn soldaat gemaakt en ik heb zelfs een sigaret van Doris gerookt terwijl ik al 15 jaar ben gestopt. Ik kan mezelf wel voor mijn h

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien