Ontvang wekelijks de e-column van Manon (dochter Anne-Wil)

Zoek binnen:

Kramp in je tenen? Dit zou de oorzaak kunnen zijn

Het is hartstikke vervelend als je last hebt van kramp in je tenen. Maar waar komt deze kramp eigenlijk vandaan? En nog belangrijker: hoe voorkom je het?

Als je regelmatig in bed vergaat van de pijn omdat je last hebt van kramp in je tenen, dan geeft dit eigenlijk aan dat je te veel doet. Kramp ontstaat voornamelijk door overbelasting.

Advertentie

Tekort
Maar het zou ook kunnen liggen aan uitdroging of een vitaminen- en mineralentekort. Het gaat dan met name over een tekort aan calcium, magnesium en kalium. Dit zijn voedingstoffen die je eruit zweet als je sport. Je spieren trekken samen als je een tekort hebt aan deze voedingstoffen. Hierdoor ontstaat kramp. Wanneer je dus last hebt van teenkrampen na het sporten, kan dit duiden op een vitaminetekort of overbelasting. Je lichaam vertelt je eigenlijk om rustiger aan te doen. Ze kunnen de belasting niet aan.

Leeftijd
Check voor de zekerheid ook even of je misschien te kleine sportschoenen draagt. Je kunt namelijk ook kramp krijgen door afknelling of een verminderde bloedtoevoer en dat kan door te kleine schoenen. Als laatste kan ook je leeftijd een rol spelen. Teenkrampen komen namelijk vaker voor bij mannen en vrouwen boven de 50 jaar. Je botten verliezen dan meer calcium en je spieren verliezen elasticiteit en spanning.

Oplossingen
Er is geen duidelijke oplossing, aangezien dit voor iedereen anders is. Wat bij sommige mensen helpt, is het slikken van magnesiumsupplementen. Dit zou groot effect kunnen hebben op krampen, maar dan moeten ze wel zijn ontstaan door een magnesiumtekort. Verder is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt en voldoende drinkt. Het is dan ook slim om voor of na het sporten een sportdrankje of maaltijd te drinken of eten met veel kalium en calcium.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women’s Health. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien