Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je voorkomen dat je krimpt naarmate je ouder wordt?

We moeten er helaas allemaal aan geloven: hoe ouder we worden, des te kleiner je wordt. Of kunnen we iets doen om dat tegen te gaan?

Heeft het zin om elke dag aan een rekstok te hangen of wat yoga-oefeningen te doen?

Advertentie

Vrouwen
Krimpen als je ouder wordt, hoort er nu eenmaal bij. Al is het natuurlijk geen leuke bijkomstigheid. De krimp begint als je eind 40 bent. De meeste vrouwen zijn rond hun 70e al ruim 5 centimeter korter dan toen ze 20 waren. Bij mannen duurt dit proces wat langer.

Gewrichten
Ten eerste krimp je omdat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt. Daarnaast verliezen oudere botten kalk, waardoor je kracht en vitaliteit verliest. En als laatste kan slijtage aan de tussenwervelschijven krimp veroorzaken. Daarom zie je oudere mensen vaak krom lopen. Dat scheelt natuurlijk ook veel in lengte.

Zwaartekracht
Maar kun je zelf wat tegen het krimpen doen? Het antwoord is: ja en nee. Door elke dag een paar minuten aan een rekstok te hangen, zul je niet kunnen voorkomen dat je gaat krimpen. Pas als je de hele dag blijft hangen, zou je later effect zien. En dan scheelt het nog slechts een paar millimeter. Wanneer je hangt hef je tijdelijk de zwaartekracht op die de tussenwervelschijven in je wervelkom samendrukt, maar zodra je weer met beide benen op de grond staat, is dit effect alweer uitgewerkt.

Pilates
Je kunt natuurlijk wel zelf zorgen voor sterke botten. Je krijgt stevige botten door ze veel te gebruiken. Blijf dus voldoende bewegen. Ook is het verstandig om genoeg zuivel te consumeren. En als laatste is het slim om slijtage aan de tussenwervelschijven te voorkomen. Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop.

Schade beperken
Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken. In dat geval zal het allemaal wel meevallen en blijft de schade beperkt tot een enkele millimeter of centimeter.

Wil je mee gaan sporten? Deze sporten zijn (extra) leuk als je 50+ bent:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Volkskrant, Trouw. Beeld: iStock

Dagboek Maud 24: “Mam, doe niet zo gek, dat is gevaarlijk!”

Maud - Libelle

Premium

De psycholoog heeft Maud geadviseerd haar moeder meer te stimuleren om haar uit haar depressie te trekken.

Natuurlijk ga ik proberen om mama uit haar depressie te halen. Ik wil haar laatste levensfase zo aangenaam mogelijk maken. Als me dat mijn laatste beetje vrije tijd kost, dan is dat maar zo. Gevolg is wel dat ik constant ruzie heb met Koen. Terwijl ik aan mama voordoe hoe ze een appel schilt en de tafel dekt, stoort hij me de hele tijd met onnozele vragen als: “Weet je of we nog koffiepads hebben?” “Hoe laat komt de post meestal?” “Op welke dag

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien