Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: kun je ook te veel vezels eten?

We weten allemaal dat het belangrijk is om voldoende vitamines, mineralen en vezels binnen te krijgen. Maar bestaat er ook zoiets als te veel vezels eten?

Voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid, want ze dragen bij aan een goede spijsvertering, geven je een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Je zou zeggen: hoe meer, hoe beter! Maar is het wel verstandig om de hele dag door fruit, aardappelen, volkorenbrood, ontbijtgranen, noten, avocado’s en groenten te eten? Kun je ook té veel vezels eten?

Advertentie

Afwisseling

Het voedingscentrum raadt je aan om per dag zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Ons voedsel bevat niet één soort vezels, maar een mengsel van vele verschillende soorten. Al deze verschillende soorten vezels hebben verschillende effecten in ons lichaam. Daarom is het niet verstandig om iedere dag hetzelfde te eten, afwisseling is natuurlijk beter. Je kunt dit het beste doen door witte producten te vervangen door de volkoren variant en minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten.

Verlies van calcium en ijzer

En te veel vezels eten, is ook niet verstandig. Een overdaad aan vezels schaadt het lichaam omdat het kan zorgen voor een verlies van calcium en ijzer via de stoelgang. Daarom is het belangrijk om je aan de 30 gram voedingsvezels te houden. Lunch af en toe een keer met een broodje avocado en stil de honger soms met een handje noten, maar doe dit niet iedere dag.

Voldoende drinken

Daarnaast is het belangrijk om ook voldoende te drinken. Vezels binden vocht, dus dat betekent dat je voldoende moet drinken om ze hun werk te laten doen. Drink je te weinig? Dan kan dat voor harde of droge ontlasting zorgen. Op den duur kan het zelfs voor constipatie zorgen.

Op déze manier houd je je darmen gezond

Bron: Voedingscentrum, Goed gevoel. Beeld: iStock

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien