Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Landelijke bloedtest moet meer inzicht geven in groepsimmuniteit

Premier Rutte heeft het meerdere keren over ‘groepsimmuniteit‘ gehad in zijn toespraak over de aanpak van het coronavirus. Een bloedtest moet nu gaan aantonen hoe snel de samenleving immuniteit opbouwt tegen deze ziekte.

De test wordt uitgevoerd op bloed van tienduizenden bloed- en plasmadonoren van bloedbank Sanquin. Tijdens dit onderzoek kijken de onderzoekers of de bloeddonoren antistoffen hebben aangemaakt tegen het virus. Uit de bloedtesten moet blijken of er in Nederland al een (grote) groep bestand is tegen het virus.

Advertentie

Goede vertegenwoordiging

“Er komen dagelijks ongeveer 2.000 bloeddonoren bij de bloedbank, dat is een goede vertegenwoordiging van de mensen van 18 tot 79 door het hele land” legt hoogleraar en arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin uit aan het AD. “We gaan de eerste monsters deze week meten en als alles goed gaat, meten we 2 weken van nu de hele bulk. We beginnen met 10.000 mensen, dat zijn alle mensen die in Nederland in een week bloed doneren.”

Groeiende groepsimmuniteit

In heel Nederland zijn 331.000 bloeddonoren, waarvan 99% toestemming heeft gegeven voor onderzoek. Als de test goed uitpakt en we inderdaad kunnen zien of in Nederland immuniteit tegen de ziekte ontstaat, wordt de bloedtest herhaald bij een nieuwe groep mensen. Zo ontstaat er een goed beeld van de groeiende groepsimmuniteit tegen de ziekte in ons land.

Sneller

De bloedbanken willen vooral het bloed van plasmadonoren checken, aangezien deze groep vaker komt doneren. Zij mogen elke 2 weken plasma geven, maar doen dat gemiddeld zo’n 5 keer per jaar. Doordat deze donoren regelmatig terugkomen, moeten herhaaldelijke bloedtesten uit gaan wijzen hoeveel en hoe snel mensen in Nederland immuun zijn voor corona. Hoe groter het percentage patiënten dat van corona is genezen, hoe sneller de samenleving groepsimmuniteit opbouwt.

Dit zijn de voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen tegen het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien