Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Last van een maagzweer? Deze symptomen kun je maar beter serieus nemen

Bij een maagzweer heeft een ontsteking letterlijk een gat geslagen in het maagslijmvlies. Dat dit voor pijnlijke klachten kan zorgen, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Toch kan het moeilijk zijn om de symptomen van een maagzweer te herkennen omdat ze ook andere ziektes kunnen wijzen.

De volgende 5 klachten kun je maar beter serieus nemen.

Advertentie

Pijn in je bovenbuik
Iedereen heeft weleens buikpijn, maar als je een brandende pijn voelt in je bovenbuik tijdens het eten, dan zou het kunnen dat je last hebt van een maagzweer. Bij een maagzweer wordt het beschermlaagje van de maagwand aangetast waardoor het maagzuur letterlijk gaat invreten op de maagwand. De pijn is vaak het ergst tussen de maaltijden in en ’s nachts, als het zuur wordt afgescheiden in de maag maar er geen voedsel is om als buffer te fungeren.

Misselijkheid en weinig eetlust
Klachten die ook vaak voorkomen bij een maagzweer zijn misselijkheid, braken en weinig of geen eetlust. Ook kun je last hebben van brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Rugpijn of pijn op je borst
De pijn van een maagzweer kan uitstralen naar je borst of rug. Als de zweer door de darmwand dringt, kan de pijn intenser worden, langer duren en moeilijker zijn om te verlichten.

Bloederig braaksel
Als je bloed of ‘koffiegruisachtig’ vocht braakt, is het belangrijk dat je direct contact opneemt met je huisart. Dit zou namelijk kunnen wijzen op een maagbloeding.

Zwarte stoelgang
Is je ontlasting plotseling zwart en een beetje teerachtig? Ook dan is het verstandig om aan de bel te trekken. Dit kan namelijk wijzen op een maagbloeding.

Op de site van de Maag Lever Darm Stichting kun je meer lezen over het ontstaan en behandelen van een maagzweer.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Goedgevoel.be. Beeld: iStock

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien