Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe komt het dat je sterretjes ziet?

Zie jij weleens vlekjes of sterretjes? In de meeste gevallen trekt dit binnen een halfuur weer weg. Maar als je er vaker last van hebt, kan dit wijzen op een oogaandoening. Libelle legt uit hoe het sterretjes zien ontstaat en wat dit kan betekenen.

Eerst even een korte uitleg over je ogen. Licht komt binnen via je hoornvlies en legt een route af naar je netvlies. Voordat het licht op je netvlies komt en je het registreert, gaat het licht door je pupil en daarna door je lens. Als er in die route iets misgaat, kun je vlekjes zien. Er kan dus op verschillende plekken in je oog iets misgaan, waardoor je sterretjes ziet. Er zijn allerlei oorzaken voor, variërend van heel onschuldige oorzaken tot ernstige oorzaken waarbij direct behandeling nodig is.

Advertentie

Onschuldige oorzaken

Snel opstaan
Als je snel opstaat terwijl je een tijdje hebt gelegen, daalt je bloeddruk. Als je netvlies slecht doorbloed wordt en minder zuurstof krijgt, werkt het minder goed. Hierdoor kun je sterretjes zien. Meestal trekt dit snel weer weg.

Alcohol
Zie je weleens sterretjes terwijl je een kater hebt? Dat komt omdat de afbraakstoffen in alcohol de hersenen en het netvlies prikkelen. Dit kan ervoor zorgen dat je tijdelijk sterretjes ziet.

In fel licht kijken
Als je een tijdje in fel licht kijkt, denk bijvoorbeeld aan de lamp bij de tandarts of aan een flits van een foto, raakt je netvlies overprikkeld. Hierdoor kun je tot een aantal minuten sterretjes zien.

Ouderdom
Tussen de lens en het netvlies zit glasvocht. Door veroudering kan dit glasvocht troebel worden. Als het vocht troebel is kun je vlekken zien in allerlei verschillende vormen. Sommige mensen zien draden, puntjes, cirkels, strepen of spinragjes. Ze bewegen mee als je je ogen draait. Ze worden daarom ‘mouches volantes’ (vliegende muggen) genoemd.

Ernstigere oorzaken

Mocht je je klachten herkennen in omschrijvingen hieronder, dan kun je het best even een huisarts bezoeken. Deze kan je indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Oogmigraine
Aanvallen van oogmigraine duren meestal 5 minuten tot een halfuur. Oogmigraine heb je in verschillende vormen. De ene vorm ontstaat in de hersenen en de andere vorm ontstaat in het netvlies. De vorm die in het netvlies ontstaat kan schade aan het oog aanbrengen. Dit komt omdat er spasmes in de vaatjes van het netvlies optreden, waardoor er bloedpropjes kunnen ontstaan. In de meeste gevallen breekt het lichaam deze propjes af, maar als dit niet zo is, kan er zichtverlies optreden.

Chorioretinitis centralis serosa
Chorioretinitis centralis serosa is een oogaandoening die vooral voorkomt bij mannen tussen de 25 en 45 jaar. Hierbij komt het netvlies op verschillende plekken een beetje omhoog door vochtophoping. Over deze aandoening wordt gezegd dat het verband heeft met stress, maar de volledige oorzaak van deze aandoening is onbekend.

Netvliesloslating
Netvliesloslating is vaak het gevolg van een scheurtje in het netvlies. Als hier vocht doorheen komt, kan het netvlies langzaam gaan loslaten. Als dit gebeurt, wordt een deel van het zicht wazig of zwart.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Oogfonds. Beeld: iStock

Lees meer

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien