Center Parcs: samen uitwaaien aan de Zeeuwse kust

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: wat is hartklepziekte en wat kun je ertegen doen?

Een gezond hart is van levensbelang. Toch weten veel 60-plussers niet wat de symptomen zijn van een haperende hartklep. En dat terwijl 1 op de 8 mensen er op latere leeftijd last van krijgt. Maar wat ís hartklepziekte precies? Libelle legt het je uit.

Om aandacht te vestigen op het belang van kennis rondom hartklepziekte – oftewel een haperend hart – is het van 16 tot en met 21 september 2019 Europese Hartklep Week. Dit initiatief is in het leven geroepen door verschillende Europese patiëntenorganisaties.

Advertentie

Onbekende ziekte
Hartklepziekte is nog niet erg bekend in Nederland, terwijl er steeds meer mensen mee kampen. Het aantal mensen met de ziekte is in de afgelopen 20 jaar verdubbeld. Het is de minst bekende hartaandoening in Nederland, maar kan ernstige gevolgen hebben. Vooral doordat veel mensen in de gevarenzone niet weten wat de symptomen ervan zijn en dus niet op tijd aan de bel trekken.

Oorzaken
Haperende hartkleppen worden niet veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Meestal heeft het proces van verkalking of vernauwing meer te maken met veroudering. Ook een aangeboren afwijking of een infectie kan de oorzaak zijn. Als er echte lichamelijke klachten optreden, is de ziekte meestal al ver gevorderd.

Symptomen
Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt in haar lezing Je hart is je motor: “Een beginnende hartklepziekte kan lange tijd onopgemerkt blijven, totdat het je gaat beperken in je dagelijkse activiteiten. Daarom is het belangrijk te weten dat je op tijd naar je hart laat luisteren, zeker als je klachten hebt zoals kortademigheid, lusteloosheid, duizeligheid, vermoeidheid of pijn op de borst.”

Ingreep
Maar er is wat tegen de ziekte te doen. Voor de meeste patiënten met een hartklepziekte is een ingreep mogelijk, waardoor de functie van de hartklep grotendeels hersteld kan worden. Na de ingreep stroomt er weer zuurstofrijk bloed door het lichaam en dat biedt de meeste mensen kans op overleving, lucht, energie en mobiliteit.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: Hartvolgers. Hartstichting. Beeld: iStock

Lees meer

Speel hier de sudoku van woensdag 3 juni

Sudoku woensdag 8 april

Premium

Zin in een puzzel? Strijk met een kop koffie of thee lekker neer in de zon en kraak deze sudoku. Lukt het jou om ’m zonder hints af te maken?

Na aankoop vind je de puzzel terug in je Bewaarlijst en heb je 7 dagen om ’m op te lossen. Succes!

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien