Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: hoe kun je je weerstand verhogen?

Niets is vervelender dan ziek zijn. Loopneuzen, hoesten en zere kelen: die ellendige griep ontlopen we het liefst. Om onszelf te wapenen tegen virussen gingen we op onderzoek uit. Want hoe kun je je weerstand verhogen?

Wel zo fijn om te weten, ook nu het coronavirus om zich heen grijpt.

Advertentie

Immuunsysteem

Allereerst: wat is je weerstand eigenlijk? Het is eigenlijk een andere naam voor het immuunsysteem. En dat is weer een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën.

Weerstand verhogen

Om je weerstand zo optimaal mogelijk te maken, kun je wel het één en ander doen. Denk hierbij aan een gezonde levensstijl en een voedingspatroon met veel vezels. “Voedingsvezels zijn een belangrijke voedselbron voor de microbiota in je darmen. Eet daarom voldoende volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten”, verklaart Harry Wichers van Wageningen Research aan ZorgNu.

Vitamine D

Daarnaast is voldoende vitamine D binnenkrijgen ook erg belangrijk, met name in de herfst en winter. Al kan dit soms lastig zijn wanneer de zon weinig schrijnt. Harry vertelt: “Eet genoeg vette vis en eieren. Mocht je daar, bijvoorbeeld omdat je veganist bent, te weinig van binnenkrijgen, pak dan dagelijks een vitamine D-pilletje. Dat kan in ieder geval nooit kwaad.”

Ontspanning

Om ervoor te zorgen dat je jouw gezonde levensstijl niet tegenwerkt, is het ook belangrijk om voldoende rust te pakken. “Als je veel stress ervaart, geneesmiddelen gebruikt of alcohol consumeert, wordt de kans groter dat er een keer een ziekteverwekker doorglipt”, verklaart Harry. Rust, reinheid en regelmaat luidt het advies dus. Nou, wij weten het wel. Alles voor een gezondere winterperiode, niet?

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: ZorgNu. Beeld: iStock

Sylvia Witteman: “Ik besefte dat ik het handschrift van mijn zoon al een jaar of tien niet had gezien”

zoon

Sylvia Witteman (54) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Deze week schrijft ze over haar mobielloze zoon. 

Ik stond vredig een courgette te raspen, want iedereen is dol op courgettekoekjes (courgette grof raspen, mengen met een theelepel zout, goed het vocht eruit drukken, rasp mengen met een paar lepels bloem, peper, knoflook, een ei en wat verkruimelde feta, wat olie in de hete koekenpan, bergjes beslag erin, beetje platduwen, aan beide kanten op m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien