Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

De lift is een risicoplek volgens hoogleraar: "Na een hoestbui blijft het heel lang besmettelijk"

Ga de komende tijd niet met de lift, maar neem de trap. Dat adviseert Daniel Bonn, hoogleraar complexe vloeistoffen. Dat zegt hij niet vanwege je stappenteller, maar omdat de lift volgens hem een besmettelijke plek is.

Daniel Bonn is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. In het televisieprogramma EenVandaag vertelt hij waarom we massaal liften zouden moeten vermijden, vooral ziekenhuisliften.

Advertentie

Risicodruppels

“Als iemand in een lift een hoestbui heeft gehad, dan zijn kleine druppeldeeltjes een kwartier later nog steeds aanwezig. Wanneer de liftdeuren open zouden blijven staan, duurt het altijd nog zo’n 2 minuten voordat die heel fijne risicodruppels uit de lucht verdwenen zijn”, vertelt Daniel.

Beleid

De druppeltjes die bij niezen en hoesten door een coronapatiënt vrijkomen, zijn volgens het RIVM besmettelijk. Toch heeft het gezondheidsinstituut het beleid daar niet voldoende op aangepast volgens Bonn: “Dat vind ik raar, juist omdat het RIVM als uitgangspunt ‘Better safe than sorry‘ hanteert. Door zangkoren, carnaval, kerkdiensten en après-ski zijn toch een heleboel besmettingen geweest.”

Advies

Naast dat Bonn adviseert om lekker met de trap te gaan, heeft de hoogleraar ook nog wat andere adviezen. Zo kun je volgens hem thuis en op werk het beste regelmatig de ramen en deuren tegen elkaar openzetten voor ventilatie. Ook adviseert hij om vooral buiten op het terras te gaan zitten, en zo min mogelijk binnen een drankje te doen.

Dit herbruikbare mondkapje maak je zelf binnen 10 minuten

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Radar. Beeld: iStock

Lees meer

Femke: “Ineens had ik veel behoefte om heel diep in het glaasje te kijken”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze voor Libelle wat haar bezighoudt. Deze week schrijft ze over vertier buitenshuis.

Eens in de zoveel tijd begint Oscar te klagen dat ik zo vaak weg ben. De afgelopen coronamaanden hoorde ik hem uiteraard niet. Maar sinds ik eindelijk weer kan afspreken met vrienden, en helemaal nu de terrassen open zijn, zoek ik mijn vertier weer ger

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien