We Will Rock You de musical: nu tot 50% korting!

Zoek binnen:

Ja, heus! In deze dingen zijn linkshandigen écht beter dan rechtshandigen

Vroeger werd linkshandigheid geassocieerd met hekserij, de duivel en boosaardigheid. Dat is gelukkig al járen niet meer zo. 

Het is vandaag Linkshandigendag en wat kunnen we dan beter doen dan alle linkshandigen in het zonnetje zetten? Daarom op een rijtje waar linkshandigen allemaal beter in zijn dan rechtshandigen:

Advertentie

1. Talenkennis
Volgens neuropsycholoog Guy Vingerhoets zijn de hersenen van linkshandigen iets anders georganiseerd. Dit heeft enkele voordelen: “Onder de MRI-scanner valt op dat de verdeling van functies over de hersenhelften bij linkshandigen minder sterk is dan bij rechtshandigen”, legt hij uit aan HLN.be. Zo zit het taal- en motorische gebied bij rechtshandige vooral links en bij linkshandigen is het verdeeld over de 2 helften. Hierdoor kunnen linkshandigen beter switchen en begrijpen en leren ze talen veel beter en sneller.

2. Wiskundeknobbel
Linkshandigheid wordt al jaren gelinkt aan intelligentie. Zo hebben zij bijvoorbeeld betere wiskundige vaardigheden dan rechtshandigen. Uit onderzoek blijkt dat de kans hierdoor groter is dat een linkshandige uitgroeit tot een genie. Bij mensen met een linkshandige voorkeur is de rechterhersenhelft beter ontwikkeld dan bij rechtshandigen, waardoor ze onder andere meer ruimtelijk inzicht hebben. En ook hier geldt dat linkshandigen een verbeterde connectie hebben tussen de 2 hersenhelften, waardoor ze beter en sneller informatie kunnen verwerken.

3. Sporten
Waar linkshandigen echt in uitblinken zijn sporten als tennis, schermen en boksen. Maar waar komt dit door? “Linkshandigen lopen niet per se sneller of springen niet hoger dan rechtshandigen”, zegt Matthieu Lenoir, professor van de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. “Maar bij sporten waarbij tactisch inzicht en verrassing belangrijker zijn dan fysieke kracht, hebben ze een streepje voor.”

Wie links is, kan zijn of haar tegenstander makkelijker verrassen, want die laatste is doorgaans rechts en niet gewend aan een opponent die met links speelt of vecht. Dit komt simpelweg omdat ze die minder vaak tegenkomen. Ook bij volleybal en voetbal zijn linkshandigen in het voordeel. Dit komt doordat ze vaak goed zijn in beide kanten. Hierdoor zijn de linkshandigen breder inzetbaar en ook nu kunnen ze de andere spelers beter verrassen en dus ook makkelijker scoren.

4. Oplossing
Linkshandigen leren van jongs af aan al denken in oplossingen. Aangezien we in een rechtshandige wereld leven, kan het voor linkshandigen soms lastig zijn om te kunnen participeren. Scharen, blikopeners, schrijven met een inktpen… linkshandigen leren er vanzelf mee omgaan omdat ze gedwongen worden naar oplossingen te zoeken. Dit doen ze automatisch ook voor andere situaties.

5. Beter in bed
In een enquête onder 10.000 Amerikanen werd gevraagd hoe tevreden ze waren over hun sexleven. Opvallend was dat maar liefst 86% van de linkshandigen liet weten ‘zeer tevreden’ te zijn in bed. Een groot verschil met de 15% bij de rechtshandigen. In een rechtshandige wereld moeten linkshandigen vaak improviseren. Misschien komt die creativiteit ook tot uiting in de slaapkamer, zou wellicht de verklaring kunnen zijn. Toch moeten we deze resultaten wel met een korreltje zout nemen, want de enquête is uitgevoerd ter promotie van een speeltje dat perfect zou zijn voor de rechtshandigen.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bron: HLN.be, Scientias. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien