Lekker lezen! Libelle Bookazines voor € 3,35 >

Zoek binnen:

Longarts legt uit: waarom is een corona-longontsteking erger dan een normale?

Een longontsteking kan heftig zijn, maar een corona-longontsteking is nog een stuk gevaarlijker. Waar komt dat door? 

Als je besmet bent geraakt met het coronavirus, moet je veel hoesten, heb je hoge koorts, last van kortademigheid en voel je pijn op de borst. Ook kun je een longontsteking oplopen. Maar waarom is een corona-longontsteking gevaarlijker dan een normale longontsteking?

Advertentie

Extra slijm

Ons ademhalingsstelsel bestaat uit 2 delen, namelijk de luchtwegen, ook wel de bronchiën genoemd, en de longen zelf. In de longen liggen de longblaasjes, die zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. De luchtwegen zorgen dat de zuurstof die je inademt bij de luchtblaasjes terechtkomt en de afvalstoffen weer uitgeademd worden.

Wanneer je luchtwegen ontstoken raken, dan heb je last van een luchtweginfectie of bronchitis. Het slijmvlies van je luchtwegen zwelt dan op en hierdoor wordt er meer slijm aangemaakt. Door het slijm ga je hoesten en het opzwellen kan zorgen voor benauwdheid. Zo’n ontsteking ontstaat vaak als je verkouden bent of de griep hebt.

Zuurstof

Maar het kan dus ook ontstaan als je besmet bent geraakt met het coronavirus. In dat geval is het nog een stuk ernstiger. Door zo’n besmetting moet je veel hoesten en krijg je last van kortademigheid en koorts. Dit is vervelend, maar ze worden nog veel erger als er ook een (virale) longontsteking volgt. Niet alleen je luchtwegen, maar ook je longblaasjes raken ontstoken. Hierdoor heb je extra zuurstof nodig.

Immuunsysteem

Normaal gesproken kan een longontsteking behandeld worden met antibiotica, maar bij een corona-longontsteking is dat niet het geval. In dit geval draait het vooral om je eigen immuunsysteem. Is je immuunsysteem niet zo sterk, zoals bij ouderen of kwetsbare doelgroepen, dan kun je ernstig ziek raken. Bovendien is er maar heel weinig bekend over het nieuwe virus.

Dat is precies de reden waarom het zo belangrijk is om te voorkomen dat je anderen besmet. Jij kunt misschien een sterk immuunsysteem hebben en weinig klachten ervaren, maar je kunt in dat geval anderen met een minder sterk immuunsysteem wel besmetten. Blijf dus zoveel mogelijk thuis, was je handen goed, schud geen handen en hoest en nies in je elleboog.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RIVM, Volkskrant. Beeld: iStock

Lees meer

Memoires van een Maîtresse – Deel 38: “We moeten je telefoon in beslag nemen, nu meteen”

sex

Premium

De Kapitein blijft mysterieus en Eva is duidelijk niet zo enthousiast als Sabine over het naderende happy end.

Vanavond gaan we op date! Een echte, met eten en kaarslicht en wijn en vooral: tijd. Geen bliksembezoek meer, maar een hele avond. Ik werk als een malle vandaag en in de pauze heb ik zelfs nog even een nieuw rokje gekocht. Alles moet perfect zijn op onze eerste officiële date-night.

De voorpret tiert welig in de appjes. Kusjes, hartjes en video’s kleuren mijn dag en golven van verliefdheid brengen me van uur naar uur. Ik moet ook even werken hoor lieverd, typ

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien