Nu met 40% korting: 2 olijfbomen in Elho pot

Zoek binnen:

3 stiekeme manieren waarop je huid je vertelt dat je rosacea hebt

Veel blozen, een rood gezicht en bultjes kunnen alle drie duiden op rosacea, maar er zijn nog andere manieren waarop je huid je vertelt dat je rosacea hebt.

Rosacea is een huidaandoening waarbij je last hebt van oppervlakkige bloedvaatjes in het gezicht en algehele roodheid. Hierdoor kun je last hebben van rode wangen, een rode neus en puistjes. Toch zijn er nog andere dingen waaraan je rosacea kunt herkennen:

Advertentie

1. Gevoelige huid

Als er merkbare veranderingen zijn in de textuur van je huid, zoals acne, bultjes, vergrote poriën, een droge huid of irritatie, kan dit een teken zijn van rosacea. In dat geval heb je vooral last van puistjes, rond je kin, neus en ogen.

2. Kapotte haarvaten

Ook kapotte haarvaten kunnen je huid er rood of roze uit laten zien, alsof je blos draagt of te veel in de zon zit. Dus het dan dus niks met blozen en dus spanning, pittig eten of temperatuurveranderingen te maken. Dit type roodheid blijft vaak ook langer hangen.

3. Droge ogen

Heb je vaak last van droge of tranende ogen en zien ze er een beetje korrelig uit? Of heb je continu het gevoel alsof er een zandkorrel in je oog zit? Dan kan dit ook een teken zijn van rosacea. Je hebt dan last van een ontsteking van de ooglidranden of bultjes in de huid van de oogleden.

Geïrriteerde huid? Gebruik dan dit huis-tuin-en-keukenmiddeltje in bad:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Well and Good. Beeld: iStock

Als antibiotica niet meer werkt: dit moet je weten over bacteriofagen

bacteriofagen

Premium

We worden steeds resistenter voor antibiotica, en dat is volgens artsen een groot probleem. Gelukkig is er een alternatief: bacteriofagen. Wat zijn dat en waarom is die therapie in Nederland nog geen optie?

Inge: “Vijf jaar geleden kreeg ik een blaasontsteking. Die is niet adequaat aangepakt, waardoor ik met een bloedvergiftiging in het ziekenhuis belandde. Daarna ben ik nooit goed hersteld. Geregeld moest ik met spoed naar de huisarts omdat ik me beroerd voelde. Dan kreeg ik een nieuwe dosis medicijnen om de ontsteking eronder te krijgen, maar pillen hie

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien