Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

10 manieren om je immuunsysteem een boost te geven

In tijden van het coronavirus is het natuurlijk extra belangrijk om een goed immuunsysteem te hebben. We worden er constant op attent gemaakt dat we beter geen handen kunnen schudden maar ze wel grondig moeten wassen, niet te veel aan ons gezicht moeten zitten en in de elleboog moeten niezen.

Maar écht voorkomen dat je in aanraking komt met bacteriën en ziektekiemen, kun je niet. Daarom is het veel belangrijker dat je natuurlijke afweersysteem sterk genoeg is om niet ziek te worden. Een sterk afweersysteem biedt namelijk betere bescherming tegen virussen. Gelukkig kun je daar zelf wat aan doen. Dit zijn tien manieren om je immuunsysteem een boost te geven:

Advertentie

1. Verhoog je vitamine-inname

Ook als je al heel gevarieerd en gezond eet, mag je in de koude maanden je vitamine-inname verhogen. In deze maanden is ons immuunsysteem namelijk sowieso minder sterk dan normaal. Hierdoor ben je vatbaarder voor infecties. Voeg daarom supplementen toe aan je voeding.

2. Vitamine C

Immunoloog Dr. Jenna Macciochi vertelt: “Als de infectie toeslaat, stijgt in ons lichaam de behoefte aan vitamine C. Onderzoek toont aan dat een hoge dosis vitamine C bijslikken kan zorgen voor een sneller herstel.”

3. Vitamine D

Ons afweersysteem wordt gereguleerd door vitamine D. Wanneer je daar een tekort van hebt, kan je afweersysteem niet volledig zijn werk doen en kan een binnendringend virus schade veroorzaken. Heb je een kwartiertje vrij en schijnt de zon? Ga even lekker naar buiten, vooral midden op de dag. In de koude maanden krijgen we onvoldoende zonlicht op onze huid. Hierdoor kan ons lichaam zelf niet genoeg vitamine D produceren. Daarom is het slim om ook vitamine D bij te slikken.

4. Zink

Het lijkt erop dat zink de antivirale weerstand stimuleert, maar of dit ook voor het coronavirus geldt, is niet zeker. Maar baat het niet, dan schaadt het niet. Zink is sowieso belangrijk voor je weerstand en ondersteunt meer dan 300 enzymreacties die betrokken zijn bij ons immuunsysteem. Volgens recent onderzoek kan kortdurend gebruik van hoog gedoseerde zink de immuunafweer helpen sneller een infectie te bestrijden.

5. Geen stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van een onevenwichtig immuunsysteem en vatbaarheid voor infecties”, zegt Dr. Macciochi. “Het is belangrijk om zo veel mogelijk stress te verminderen door middel van ademhalingstechnieken of gewoon even de tijd voor jezelf te nemen.”

6. Voedzaam eten

Ten eerste is het een slim idee om je inname van groenten en fruit te verhogen, als je je immuunsysteem een boost wilt geven. Ze bevatten essentiële immuunversterkende ingrediënten om ziekten en vermoeidheid te bestrijden. Daarnaast is plantaardig voedsel heel gezond, aangezien het caloriearm is maar vaak wel veel vezels en mineralen bevat. Sowieso is vezelrijk voedsel heel goed voor je darmflora. Plantaardige vezels vormen in je darmen korte-ketenvetzuren, wat prima brandstof is voor de immuuncellen in de darmwand. Daarnaast prikkelen ze het afweersysteem in je darmen, waardoor je lichaam snel en alert reageert op eventuele infecties. Blijf in ieder geval uit de buurt van bewerkt voedsel en comfort food.

7. Veel slaap

De cellen die in ons lichaam het gevecht aan gaan met ziektekiemen, hebben veel baat bij een goede nachtrust. Dr. Macciochi zegt dat er maar een slechte nachtrust voor nodig is om deze cellen met 70 procent te doen dalen. Houd je dus aan de aanbevolen hoeveelheid slaap van acht uur per nacht. Ga op tijd naar bed, het liefst ruim voor twaalven. En het liefst dus elke dag. 

8. Draag een sjaal

Een sjaal dient als prima gezichtsbescherming. “Het dragen van een sjaal helpt een beetje om het inademen van besmettelijke ziektekiemen te voorkomen”, aldus Dr. Andrew Thornber, een geregistreerde huisarts. 

9. Drink niet te veel alcohol

Overmatig drinken is natuurlijk sowieso niet gezond. Dr. Thornber waarschuwt dat “hoe meer je drinkt, hoe zwakker je immuunsysteem wordt en dat is wanneer virale infecties waarschijnlijk toeslaan. Je alcoholinname verminderen is daarom een goed idee om in topvorm te blijven.”

10. Buiten sporten

Wanneer je regelmatig beweegt, wordt de veroudering van je immuunsysteem vertraagd. Bovendien bevordert bewegen de rijping van nieuwe immuuncellen. Beiden versterken je afweersysteem. Het beste is dan ook om drie keer per week een uurtje te sporten. Vooral sporten in de buitenlucht is supergoed voor je immuunsysteem. Niet alleen omdat sporten gezond is en je lichaam sterk houdt, maar ook omdat je zo veel zuurstof binnenkrijgt. Ga lekker de natuur in!

Is de desinfecterende handgel uitverkocht? Zó maak je het zelfl: 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Red, Volkskrant. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zóveel calorieën verbrand je wanneer je een scheet laat

Het is niet echt een charmant gespreksonderwerp en gaat geregeld gepaard met schaamte, maar toch doen we het allemaal: scheetjes laten. Meer dan eens per dag, zelfs. Verband je eigenlijk dan ook calorieën, wanneer je een scheet laat?

Op internet gaat er een bewering rond dat je per scheet maar liefst 68 calorieën verbrandt. Maar helaas is dát niet waar.

Advertentie

Afvallen?

Allereerst: een gemiddeld mens heeft zo’n 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn lijf, en laat per dag gemiddeld tien tot twintig scheten. Nu zou je denken dat je met dat gas ook wat calorieën kwijt zou kunnen raken, maar zo zit de vork niet in de steel. Dat meldt arts Spencer Nadolsky, auteur van The Fat Loss Prescription.

Twintig scheten per dag

Nadolsky verklaart dat je nauwelijks iets verbrandt met het laten van een scheet, en dat het écht alleen overtollig gas is wat uit je lichaam ontsnapt. ‘Mensen kunnen tot 20 keer per dag scheten laten en dat wordt nog steeds in het ‘normale’ bereik beschouwd voor scheten per dag,’ legt hij uit. Je zorgen maken als er je weer eens een scheetje ontsnapt, is dus nergens goed voor.

Fabeltje

Maar wanneer je zoals beweerd wordt meer dan 60 calorieën per scheet zou verbranden, zou je door al dat gas gemiddeld tot 1.340 calorieën per dag verbranden. Dat klinkt misschien geweldig, maar de realiteit zou zijn dat je dan in enkele dagen meerdere kilo’s zou verliezen zonder enige inspanning te leveren. Een paar dagen zou dat geen kwaad kunnen, maar maanden achtereen zeker wel. Jezelf ‘dun’ scheten? Dat is dus echt een fabeltje.

Ook honden laten scheten. Stinken die van jouw viervoeter wel héél erg? Dít is waarom.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Healthline. Womenshealth. Beeld: Getty

 

 

 

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps: dít gebeurt er met je huid als je vaak in bad gaat

Vind jij niets lekkerder dan de dag te eindigen met een lekker warm bad? Dan hebben we goed en slecht nieuws. Het werkt hartstikke ontspannend, maar is niet zo goed voor je huid. En dat zit zo.

Uit onderzoek van psycholoog Neil Morris uit 2002 blijkt dat in bad gaan psychologisch gezien heel goed is. Je maakt namelijk meer serotonine aan als je in bad gaat, en dat is ons gelukshormoon. Ook neemt je stressniveau af als je jezelf even onderdompelt in het warme water. Daarbij zou je ook nog eens afvallen door in bad te gaan. De bloedvaten in je huid worden namelijk wijder, waardoor je hartslag en energie toenemen zonder dat je je inspant. Daardoor verbrandt je met in bad liggen meer calorieën dan wanneer je op de bank ligt.

Advertentie

Nadelen

Dat klinkt allemaal hartstikke fijn, maar er zijn ook nadelen aan zo’n warm bad. Het warme water is niet zo goed voor je huid. Dat komt enerzijds doordat het warme water op je huid verdampt. Ook water uit je huid wordt hierbij verdampt. Hierdoor verlies je vocht en huidvetten uit je huid, waardoor je snel een droge huid kunt krijgen.

Ook het zeepsop in een bad heeft geen positief effect op je huid. Dit sop zorgt er net als het warme water namelijk voor dat je belangrijke huidvetten verliest. Ook dit draagt er dus aan bij dat je huid droger wordt.

Oplossing

Moet je dan nooit meer in bad gaan? Nee, zo erg is het niet. Wel is het aan te raden om je badmomenten te beperken en je niet dagelijks onder te dompelen in het warme sopwater. Ook is het beter voor je huid om niet al te lang in bad te blijven liggen en badproducten te gebruiken op basis van olie. Na het bad kun je jezelf het best insmeren met een vette body butter. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.

Heb jij vaker last van een droge huid? Dan heeft onze visagist een handige tip voor je.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl. Beeld: Getty Images. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Veelzijdig én vegan: dit kan je allemaal doen met castille zeep

Nu het weer warmer wordt en de zon geregeld vrolijk schijnt, is het tijd voor de grote schoonmaak. Ieder stofje valt immers meer op in zonnig daglicht. Om het je wat gemakkelijker te maken, raden we aan castille zeep in te slaan. Dit is namelijk voor héél veel klusjes te gebruiken.

Van dweilen tot poetsen, dít kun je er allemaal mee doen.

Advertentie

Wat is castille zeep?

Allereerst: wat is castille zeep eigenlijk? In de meeste zepen zitten veel chemische middelen verwerkt, maar dat is bij deze zeep niet het geval. Het is een zeep zonder dierlijke vetten en palmolie, die gemaakt wordt van onder andere verzeepte kokos- en zonnebloemolie. Castille zeep is vrij van SLS, SLES, parabenen, phenoxyethanol, oppervlakteactieve stoffen, PEG en propylene glycol. De naam dankt de zeep aan de plaats waar het voor ’t eerst gemaakt werd, namelijk het Spaanse Castilla.

Huis poetsen

Een allesreiniger, een schoonmaakmiddel voor de toilet en weer een ander voor het afnemen van het aanrecht; wanneer je castille zeep in huis haalt zijn al die losse flessen niet meer nodig. Je kunt het namelijk gebruiken om het héle huis mee te poetsen. Maak er een handige schoonmaakspray van door 60 milliliter castille zeep en 900 milliliter warm water te mengen. Even schudden, en poetsen maar.

Vloer dweilen

En datzelfde geldt voor het dweilen van je vloer: ook daar schaf je meestal een speciaal schoonmaakmiddel voor aan. En da’s niet langer nodig met dit wondermiddel, want door een flinke scheut van de zeep aan een emmer warm water toe te voegen, maak je in een handomdraai je eigen middel om de vloer mee te schrobben.

Make-up kwasten schoonmaken

Nog zo’n klusje wat je waarschijnlijk maar blijft uitstellen is het schoonmaken van je make-up kwasten. De speciale reinigingsmiddelen die je ervoor gebruiken kunt zijn vaak best prijzig én heb je niet altijd in huis. Ook hier komt castille om de hoek kijken: meng simpelweg wat warm water en een beetje castille zeep, en daar is je eigengemaakte cleanser.

Tegels schrobben

Niet alleen je huis, maar ook je tuin mag lenteklaar gemaakt worden. Met castille zeep kun je heel gemakkelijk de groene aanslag van je tuintegels verwijderen, door ook hiervoor een eigengemaakt mengsel te maken. Voeg 118 milliliter castille zeep toe aan een grote emmer warm water, en klaar is Kees.

Verzorgingsproduct

Tot slot: je kunt het ook gebruiken om je make-up te verwijderen en zelfs gewoon gebruiken in bad en onder de douche. En kunnen jouw voeten wel een pedicure gebruiken? Maak dan je eigen scrub! Zo doe je dat: vermeng met 128 gram suiker, 1 eetlepel castille zeep, 2 eetlepels kokosolie en een paar druppels pepermuntolie en daar is je eigengemaakte voetenscrub.

Het filter van je afzuigkap schoonmaken? Gebruik dan dít middeltje

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Tipsenweetjes. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: 'MAFS' Monique heeft reünie en Fred van Leer deelt hilarische herinnering

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Advertentie

Annemarie Keizer

Annemarie Keizer begint haar weekend goed met het ultieme ‘zaterdag recept’: “het zonnetje en een bos tulpen van de markt!”. Dat ziet er heerlijk uit.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AnneMarie Keizer (@mrskeizer)

Katja Schuurman

Katje Schuurman weet ook een heerlijk sfeertje te creëren dit weekend. Zij besloot lekker een ‘fikkie’ te stoken in de achtertuin om gezellig bij te zitten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Katja Schuurman (@katjaschuurman)

Bridget Maasland

Bridget Maasland spendeert dit weekend met haar zoon. En wat lijken de twee op elkaar, hè?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland)

Miljuschka Witzenhausen

Miljuschka deelt op Instagram een wel heel toepasselijk receptje. Een molshooptaart! Dat ziet er overheerlijk uit. Ga jij het maken voor de laatste aflevering van Wie is de mol??

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka)


Jim Bakkum

Jim heeft een heuse feestweek voor de boeg en blikt alvast even vooruit met zijn twee dochters. Kleine meisjes worden groot!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door J I M B A K K U M (@jimbakkum)

Fred van Leer

Fred kwam deze hilarische video van een paar jaar geleden tegen in zijn telefoon. “Laten we in ieder geval blijven lachen”, plaatst hij bij de grappige beelden. Met deze video moet dat zeker lukken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fred van Leer (@fredvanleer)

Milou Rietjens

Je kunt het meisje uit het boerenleven halen, maar het boerenleven niet uit het meisje. Dat bewijst Milou maar weer eens met deze stoere foto.

Leco van Zadelhoff

Leco geniet volop van het lenteweer en gaat zelfs het water op met zijn vriend én hond. We hopen maar dat er niemand in het koude water valt!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leco van Zadelhoff (@lecolook)

Monique van Zessen

Married at first sight-Monique heeft dit weekend genoten van een reünie met een heel bijzonder groepje. Allerlei (oud-)deelnemers van het programma lijken elkaar gevonden te hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique van Zessen (@moonv6)

Fred van Leer zat onlangs bij Libelle op de bank. Wij vroegen hem naar zijn katers, leugens en modeblunders. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: NT Visuals. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien