Mamma Mia! Ontvang tot € 20,- voordeel per kaart t/m 31 mei

Zoek binnen:

In therapie? Hier praten mannen het vaakst over

Vroeger heerste er een taboe op, maar gelukkig is het tegenwoordig steeds normaler om, samen of alleen, een bezoek te brengen aan een psycholoog.

Benieuwd wat mannen hier zoal bespreken? Enkele therapeuten doen een boekje open over wat mannelijke cliënten bij hen het vaakst als klacht noemen.

Advertentie

Niet met de juiste persoon zijn getrouwd.
Veel mannen krijgen na een tijd twijfels of ze wel met de juiste persoon zijn getrouwd. Therapeut Kurt Smith behandelt vooral mannelijke cliënten en herinnert deze mannen er graag aan dat er aan een relatie gewerkt moet worden. ‘‘Te veel mensen zijn naïef en geloven dat de aantrekking en liefde van in het begin van de relatie op wonderbaarlijke wijze zal blijven duren”, vertelt hij tegen HLN. ‘‘Dat gebeurt niet, tenzij je er hard voor werkt. Ik probeer mensen hun beeld daarover te veranderen zodat ze hier opnieuw aan kunnen werken.”

Het gevoel hebben dat hun partner veel zeurt.
Een veelgehoord probleem: vrouwen zouden zeuren of zijn jaloers. Maar Smith weet dat zeuren vaak alleen voorkomt als er afspraken niet nagekomen worden in relaties. ‘‘Zeuren zorgt voor een ongezonde en vernietigende dynamiek in de relatie. Vrouwen hebben vaak het gevoel dat dit de enige manier is om dingen gedaan te krijgen”, vertelt Smith. “De meeste mannen menen het wel wanneer ze zeggen dat ze iets gaan doen, maar vergeten het vaak gaandeweg. Werk aan die obstakels en probeer ze te verwijderen. Alleen zo pak je communicatieproblemen grondig aan.”

Zich niet gewaardeerd voelen.
Veel van huwelijks- en familietherapeut Kate Stoddards mannelijke cliënten vinden het lastig om bevestiging aan hun partner te vragen. “Dat heeft te maken met de stereotypen uit onze maatschappij”, weet Stoddard. “Onze samenleving verwacht dat mannen ‘stoer’ zijn en nooit hulp nodig hebben, maar niets is minder waar.” Stoddards advies? Wees als man zelf attent, want dan wordt jouw partner dit vaak ook. “Pas dan kun je ook aangeven dat je zelf bevestiging mist.”

Niet weten hoe ze hun partner gelukkig kunnen maken.
Vaak vertellen mannen ook dat hun partner klaagt over hen, hun baan, vrienden of familie. Dat kan hen het gevoel geven tekort te schieten. Therapeut Howes probeert hen in dat geval duidelijk te maken dat iemand blij maken niet mogelijk is, dat moet diegene zelf doen. “Je kunt liefde, steun en aandacht geven, maar geluk moet iemand zelf opbouwen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

mannen

Bron: HLN. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien