Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Ja, echt: mannen blijken dus ook een biologische klok te hebben

Het zijn meestal de vrouwen die zeggen dat hun biologische klok begint te tikken, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat ook mannen die hebben.

Voor dit onderzoek werden 40 jaar aan gegevens geanalyseerd over de effecten die de leeftijd van de vader had op de vruchtbaarheid en zwangerschap van de vrouw en de gezondheid van de baby. En wat blijkt? Net als spieren verliest ook sperma kracht op latere leeftijd, waardoor de kwaliteit achteruitgaat.

Advertentie

Vergelijkbare impact
“Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat het risico op een kind met autisme begint toe te nemen als de vader 30 jaar of ouder is”, zegt Gloria Bachmann, de hoofdauteur van het onderzoek. “Hoewel algemeen bekend is dat vrouwen na hun 35ste meer risico lopen op complicaties tijdens de zwangerschap, beseffen mannen vaak niet dat ook hun leeftijd een vergelijkbare impact kan hebben.” Zo verlaagt vanaf 35 jaar niet alleen hun vruchtbaarheid, maar ook de kwaliteit van hun sperma en dat kan heftige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.

Sperma bewaren
Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Maturitas, zouden mannen daarom moeten overwegen hun sperma op te slaan, nog voordat ze de ‘gevorderde vaderlijke leeftijd’ van 35 jaar hebben bereikt. Dit komt mede doordat het sperma van ‘oudere’ mannen kan zorgen voor een hoger risico op een aantal complicaties tijdens de zwangerschap van de vrouw en geboorte, zoals zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie en vroeggeboorte.

Autisme
Ook hebben baby’s van oudere vaders een groter risico op een aantal aandoeningen, zoals een aangeboren hartaandoening en een laag geboortegewicht. En het onderzoek toont aan dat sommige van deze kinderen meer kans hadden om bepaalde kankers en cognitieve stoornissen te ontwikkelen. Zo is de kans 1 op 47 dat een kindje van een vader ouder dan 50 jaar schizofrenie krijgt, tegenover 1 op 141 bij mannen die voor hun 25e een kindje krijgen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: The Independent. Beeld: iStock

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien