Bloedheet: aantal warme nachten is verdrievoudigd

Vind jij het vaak warm in bed? Dat is niet zo gek, want wist je dat sinds het aantal warme nachten sinds de tweede helft van de vorige eeuw verdrievoudigd is? In zo’n warme nacht wordt het dan niet kouder dan 18 graden.
Een nacht noemen we warm als die een minimumtemperatuur van 18 graden heeft. Meestal wordt hiervoor de minimum etmaaltemperatuur (de temperatuur over de dag en nacht) aangehouden. Tegenwoordig ligt die nachtelijke temperatuur zelfs vaak hoger dan overdag.
Meer warme nachten
Het KNMI heeft het aantal warme nachten in de periode van 1951-2000 vergeleken met 2001-2019. De temperaturen zijn op 5 verschillende weerstations gemeten: De Bilt, Eelde, Vlissingen, De Kooi en Maastricht. Daaruit blijkt dat tegenwoordig een nachtelijke temperatuur van meer dan 18 graden, 3 keer vaker voorkomt dan in de referentieperiode.
Verschillen per regio
En per regio zijn er natuurlijk nog verschillen. In Vlissingen komt de warme nacht 4 keer vaker voor dan in 1951-2001. In de Zeelandse stad heb je namelijk zo’n 13 keer per jaar een nacht die warmer is dan 18 graden. Dat komt omdat deze provincie aan zee ligt. De zee heeft een dempende werking op de temperatuurschommelingen. In het Drentse Eelde zijn de nachten veel beter te vertoeven. Dit is dan ook de plek met het minste aantal warme nachten.
Kunnen je (klein)kinderen ook niet goed slapen in de hitte? Dit kan helpen:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Bron: KNMI, Beeld: iStock